Zi decisivă pentru Guvernul Orban. Rezultatul moţiunii de cenzură se află astăzi LIVE UPDATE

Moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL-privatizarea democraţiei româneşti” va fi dezbătută şi votată, miercuri, de Senat şi Camera Deputaţilor. Moţiunea de cenzură a fost semnată de 208 parlamentari şi iniţiată de PSD, după ce Executivul şi-a asumat răspunderea pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin. Va fi una dintre cele mai tensionate moţiuni de cenzură iar de rezultatul ei poate depinde organizarea alegerilor anticipate.

FANATIK vă va ţine la curent cu tot ce se întâmplă astăzi la Parlament şi cu rezultatul votului. Moţiunea se dezbate începând cu ora 12.00

UPDATE, ora 9.00: PSD pare să fie sigur că va reuşi să dea jos Guvernul. Cu câteva ore înainte de votul moţiunii, PSD şi UDMR însumează 234 de voturi, cu unul mai mult decât ar fi minimul necesar pentru răsturnarea Guvernului. Sunt, însă, şanse foarte mari ca şi Pro România să voteze moţiunea, având în vedere că Victor Ponta s-a declarat revoltat de faptul că Executivul a adoptat ieri 25 de OUG.

Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban, dezbătută miercuri în Parlament

Deputatul PSD Daniel Suciu a citit deja moţiunea de cenzură „Guvernul Orban/PNL-privatizarea democraţiei româneşti”, luni, în plenul reunit al Parlamentului, scrie stiripesurse.ro. Moţiunea de cenzură a trebuit prezentată în şedinţă comună ale celor două camere ale Parlamentului, la cinci zile de la data depunerii, potrivit Regulamentului Parlamentului.

Conform evaluării noastre actuale, nu există numărul necesar de voturi, chiar dacă PSD este normal că încearcă să creeze această percepţie publică. Sigur că vom vedea, nu mai avem mult de aşteptat şi vom vedea ce se va întâmpla mâine, noi suntem pregătiţi pentru orice eventualitate.

Marcel Ciolacu: Avem suficiente voturi pentru trecerea moţiunii

Căderea moţiunii înseamnă continuarea activităţii Guvernului şi ambiţia de a pune în practică toate măsurile benefice incluse în programul de guvernare. În cazul în care se va aduna numărul de voturi necesare pentru adoptarea moţiunii de cenzură, sigur că ne ducem spre anticipate„, a declarat prim-ministrul Ludovic Orban.

Marcel Ciolacu, liderul interimar al PSD şi preşedintele Camerei Deputaţilor susţine cu sunt suficiente voturi pentru a trece moţiunea de cenzură, respectiv pentru căderea guvernului Orban. „Avem suficiente voturi (pentru a trece moţiunea de cenzură – n.r.), înseamnă că avem mai mult de 233„, a precizat Marcel Ciolacu.

Pentru ca moţiunea să treacă şi guvernul Orba să fie înlăturat este nevoie de voturile a 233 de parlamentari. PSD consideră că Guvernul Orban trebuie demis de urgenţă pentru asumarea răspunderii pe proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, întrucât aceasta s-a făcut fără consultare şi dezbatere de partidul aflat la putere.

Cu fiecare angajare de răspundere, ordonanţă după ordonanţă, Guvernul PNL vrea să demonstreze tuturor că este groparul democraţiei româneşti! V-am avertizat public, în repetate rânduri, că există o linie roşie peste care nu se poate trece şi că modificarea legilor electorale cu atât de puţin timp înainte de alegeri este un abuz de democraţie.

Aţi ignorat cu bună ştiinţă toate aceste avertismente, aţi călcat în picioare normele constituţionale şi aţi trecut cu tancul peste standardele europene doar pentru a vă satisface setea electorală de putere! Curtea Constituţională v-a spus deja, prin cele două decizii din 29 ianuarie 2020, că mergeţi pe un drum greşit. Că este un abuz de putere să vii cu angajări de răspundere pe proiecte aflate deja în procedură parlamentară. Că PNL încalcă grav Legea fundamentală! Domnule Orban, aţi deschis o cutie a Pandorei care poate avea repercusiuni tragice pe viitor asupra tuturor românilor. Regulile democratice nu sunt facultative!„, susţin semnatarii moţiunii.

PSD mai susţine că modificarea legislaţiei electorale la 4 luni înaintea alegerilor locale duce România la marginea Europei. „Nu poţi să fii la putere şi să modifici legea electorală din interes conjunctural, cu câteva luni înainte de alegeri, pentru a-ţi crea un avantaj propriu.

Este un abuz de putere evident. Un abuz care încalcă în mod flagrant Constituţia României şi standardele de bună practică definite de Comisia de la Veneţia şi împărtăşite de toate statele membre ale Uniunii Europene. Niciunul dintre dumneavoastră nu cred că îşi doreşte să fie părtaşul unui asemenea abuz. Problema principală nu e dacă alegerile sunt într-un singur tur, în două tururi sau în zece.

Discuţii privind modificarea legislaţiei electorale se pot realiza, dar nu aşa, încălcând toate normele, cutumele legislative. Nouă nu ne e frică de alegeri, cei care schimbă legea cu patru luni înainte de scrutin sunt cei care cred că, dacă nu schimbă regulile, vor avea o problemă, dar acesta nu este un argument democratic. Aşadar, stimaţi colegi, având în vedere dorinţa PNL de a privatiza democraţia din România, vă rog să susţineţi această moţiune de cenzură! Drumul României nu este spre est. Nu-i lăsaţi să ducă România pe acel drum!„, se mai arată în textul moţiunii de cenzură.

Potrivit Constituţiei României, asumarea răspunderii pe un proiect de lege se face în cele două camere ale Parlamentului, în şedinţă comună. Astfel Guvernul ţării poate fi demis dacă se depune o moţiune de cenzură şi aceasta este adoptată. Dacă moţiunea nu trece, proiectul de lege, modificat sau completat de către Guvern, se consideră adoptat.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More