Zeci de mii de români vor fi testați de coronavirus. Alexandru Rafila anunță testarea în masă a populației

Testarea în masă, prin care zeci de mii de români vor fi testați de coronavirus, va începe în luna iunie, a anunțat, vineri, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Zeci de mii de români vor fi testați de coronavirus

Profesorul Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie, a anunțat că zeci de mii de români vor fi testați de coronavirus, după ce autoritățile, alături de OMS, au decis testarea în masă a populației.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

În cadrul planului pus la cale de autorități, vor fi testate pentru noul coronavirus 30.000 de persoane din țara noastră, potrivit reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

Între timp, Rafila susține că este de datoria autorităților să comunice informațiile în așa fel încât să nu panicheze populația.

„Primul lucru pe care l-am învăţat este că trebuie să fim precauţi când facem declaraţii. Mai ales dacă suntem perosane care au impact asupra publicului, să nu facem predicții, să dăm sentinţe pentru că vorbim despre o boală pe care nu o cunoaştem.

ADVERTISEMENT Citește pe același subiect:

  • Poliţia de Frontieră, explicaţii pentru haosul de la Vama Nădlac: "Persoanele trebuie să efectueze şi triajul epidemiologic"
  • Coronavirus în lume. Spania anunță cel mai mic număr de decese, iar Qatar introduce închisoarea pentru cei care nu poartă mască
  • Jungla Amazonului, cel mai mare bazin de coronavirusuri. Avertismentul unui cercetător brazilian
  • BOR se delimitează de gestul Arhiepiscopului Teodosie, care a împărtăşit copii cu aceeaşi linguriţă!
  • FABULOS! A câștigat peste 600 de milioane în plină criză. Incredibil pe ce a putut miza…

Cum va avea loc testarea în masă a populației

Astfel generăm aversiune şi lipsă de încredere. Rolul nostru este invers, adică să oferim informaţii credibile şi care să se dovedească, în timp, adevărate. S-au schimbat anumite lucruri, inclusiv evoluţia recomandărilor”, a declarat Alexandru Rafila, potrivit Mediafax.

Reprezentantul României la OMS a demitizat și anumite informații care au circulat în ultima perioadă în mass-media.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

“Am ajuns să considerăm că dacă toată lumea ar purta masca, virusul ar dispărea. Să ne aducem aminte de teama răspândirii virusului prin intermediul obiectelor venite din China sau Italia.

Ieri am avut o discuţie cu reprezentanţii unei mari companii, care m-au rugat să îi sfătuiesc legat de reluarea activităţii.

ADVERTISEMENT ADVERTISEMENT

În România a fost vehiculată informaţia că aerul condiționat ar putea să ducă la răspândirea infecției. Se gândeau ca lucrătorii să poarte mască, iar aerul instalaţia de aer condiţionat să fie oprită. Le-am explicat că activitatea ar fi durat maxim o oră”, a mai precizat profesorul Rafila.

Președintele Societății Române de Microbiologie spune că, alături de specialiștii din cadrul OMS, a pus la punct demersurile necesarea pentru testarea în masă a populației, ce va începe de luna viitoare.

ADVERTISEMENT

„Studiul se va face începând cu luna iunie. Am discutat cu experţi de la OMS şi Centrul European de control al bolilor. Metodologia este cea recomandată de ei. Vom face un studiu cross secţional, în care alegem un eşantion semnificativ la nivel național şi regional.

Va include circa 30.000 de persoane din toată țara, pe 9 grupe de vârstă, pe intervale de câte 10 ani. Un eşantion dintr-un judeţ mediu din România, care are 450 de mii de locuitori, va trebui să înroleze circa 700 de pacienţi din aceste grupe de vârstă”, a mai declarat reprezentantul României la OMS.

ADVERTISEMENT

Profesorul Rafila atrage atenția asupra faptului că oamenii trebuie să continue să fie responsabili și în perioada următoare, chiar dacă România a ieșit din starea de urgență.

Loading...

Recomandari