Vot final pentru bugetul pe 2019. Dragnea, nemulţumit de mărirea alocaţiilor

Senatorii şi deputaţii a adoptat, joi, în plenul reunit, articolele proiectului bugetului de stat pe 2019 şi anexele sale care cuprind bugetele principalilor ordonatori de credite, fiind acceptate mai multe amendamente.

Joi, în timp ce mai mulţi aleşi PSD erau plecaţi la cafea sau prinşi în tot felul de discuţii, liberalul Robert Sighiartău a susţinut un amendament prin care a propus majorarea de la 84 de lei la 150 de lei a alocaţiilor pentru copiii de peste doi ani. Cei sub această vârstă ar primi 300 de lei în loc de 200. Măsură ar trebui să intre în vigoare de la 1 martie.

Textul a trecut, iar în grupul PSD s-a stârnit rumoare. Şeful de şedinţă, Florin Iordache, s-a bâlbâit când a anunţat rezultatul. Ulterior, conform unor surse politice, ar fi dorit să reia votul pentru că alocaţiile să rămână neschimbate. Dar a renunţat. Imediat după vot, preşedintele social-democraţilor, Liviu Dragnea, a convocat o şedinţă de urgenţă.

“Drept la replică, am acest drept la replică şi îl utilizez foarte rar. Să vină cineva şi să vorbească în condiţiile în care habar nu are nici de economie, nici de finanţe, spunând că sursa de finanţare nu există prin majorarea dificitului, e ruşinos că se vorbeşte de la această tribună.”

Măsura presupune alocarea a două miliarde de lei de la bugetul de stat, iar ministrul de finanţe a refuzat propunerea de-a lungul timpului motivând că nu este sustenabilă. Acum însă, inclusiv aleşii PSD prezenţi în sala au votat-o, iar şeful de şedinţă, ca să nu se mai întâmple aşa ceva, şi-a invitat colegii să se întoarcă rapid în sală.

De-a lungul dezbaterilor a mai fost un astfel de moment, însă cu un impact bugetar mult mai mic. Unui deputat PMP i-a fost adoptată propunerea ca la Rodna să se construiască un complex turistic sportiv. Aleşii au cerut bani pentru izvoare cu proprietăţi curative, staţiuni balneoclimaterice, biserici, becuri cu led şi cămine culturale – însă fără succes. Insistenţele lor au prelungit dezbaterile şi l-au plictisit pe şeful de şedinţă, Florin Iordache.

Vineri după-amiază ar trebui să se încheie discuţiile şi să fie dat votul final asupra legii bugetului de stat.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More