Vlad Voiculescu: Dacă 5% dintre medicii plecați s-ar întoarce, ar fi cea mai dreaptă reformă pe care ar face-o cineva în domeniul sanitar

0 44

Fostul ministru al Sănătății Vlad Voiculescu, cofondator al Mișcării România Împreună (RO+), a declarat, la Radio România Actualități, că cea mai bună reformă pe care cineva ar putea să o facă în sistemul sanitar ar fi să aducă înapoi 5% dintre medicii plecați să lucreze în străinătate. În viziunea sa, medicii români nu sunt mai mulțumiți acum decât erau în urmă cu șase luni sau doi ani, iar creșterea salariilor nu a însemnat rezolvarea tuturor problemelor cu care aceștia se confruntă.

„Este un dezastru că au plecat atât de mulți medici buni din România. Dar, pe de altă parte, dacă 5% dintre medicii plecați s-ar întoarce, ar fi cea mai curată și cea mai dreaptă reformă pe care ar putea-o face cineva în domeniul sanitar, pentru că sunt oameni care au lucrat în sisteme care funcționează”, a declarat Vlad Voiculescu.

Fostul ministru a subliniat faptul că România produce foarte mulți medici, pe care apoi îi exportă, ajungând la un deficit de 13.000 de cadre medicale: „Școala românească de medicină se degradează. Producem foarte mulți medici, mai mulți pe cap de locuitor decât celelalte țări din Europa. Exportăm foarte mulți medici, mai mult decât oricare altă țară din Europa. Avem nevoie de foarte mulți medici, vedem un deficit de 13.000. Producem foarte mulți medici, dar îi exportăm. Ce se întâmplă acum, cu această mărire de salarii, care în principiu sună bine, dar consumă 80%-90% din bugetul fiecărui spital, posturile sunt blocate și puținele posturi care mai există sunt, nu-i așa, păstrate pentru fiul, fiica, amanta, amantul domnului sau doamnei prefosor. Asta e ce se întâmplă în practică. Noi spunem «mărim salariile», dar ar trebui să vedem ce măsurăm, cum ne măsurăm succesul. În sănătate, dacă vorbim de resursa umană, ar trebui să vedem cât de mulțumiți sunt medicii de modul în care își pot face meseria. Eu nu cred că medicii sunt mai mulțumiți acum decât erau acum șase luni sau acum doi ani”.

Pe de altă parte, principala problemă a medicilor rezidenți este că nu își găsesc posturi, a subliniat fostul ministru al Sănătății.

„Cât de bine pot să își facă meseria? Cei mai mulți îți vor spune că muncesc foarte mult, că sunt prea puțini, că au foarte mulți pacienți și nu își pot face bine meseria din cauza acestor limitări. Să nu mai vorbim despre infrastructură. Iar pentru medicii tineri, ce o să auziți de la rezidenți – vă vor spune că nu își găsesc post. Am ajuns ca în alte vremuri, când visau și visează în continuare, și acum, la un post”, a mai spus Vlad Voiculescu.

El a punctat faptul că, în momentul în care se fac politicile publice de sănătate, sunt câteva categorii care nu sunt consultate aproape niciodată: „O să vedeți că pacienții nu sunt întrebați, medicii tineri nu sunt întrebați, practic se iau decizii care afectează viețile acestor două categorii care, în general, nu au nimic de spus”.

În viziunea fostului ministru al Sănătății, lucrurile nu vor evolua în România câtă vreme nu va exista o cultură a muncii „făcută cu onestitate, în mod cât se poate de transparent și de asumat”.

„O instituție puternică înseamnă să aibă o echipă puternică, formată din oameni care au două lucruri:  cap și șira spinării. Asta ar face ca lucrurile să meargă mai departe”, a încheiat Vlad Voiculescu.

https://www.facebook.com/romaniaactualitati/videos/207977186766406/

Recomandari