Vine apocalipsa bugetarilor. Concedieri, tăieri de sporuri şi reducerea deplasărilor

Guvernul României a asumat în faţa Comisiei Europene un document vizând reduceri ale cheltuielilor bugetare, care ar putea include şi concedieri şi reducerea veniturilor lunare ale bugetarilor prin diminuarea anumitor indemnizaţii suplimentare salariilor, cu termen rectificarea bugetară din luna iulie, relatează Adevărul.

Potrivit sursei citate, Programul de convergenţă 2019 – 2022, publicat pe site-ul Comisiei Europene, arată că încă din octombrie 2018, Guvernul şi ministerele au căutat soluţii „pentru reducerea cheltuielilor pentru fiecare minister în parte”, analiza cheltuielilor administraţiei publice continuând din luna martie până în prezent.

În cadrul întâlnirilor au fost identificate 40 de măsuri de eficientizare, printre care reorganizare/descentralizare, reducerea cheltuielilor publice, cu deplasările în străinătate, cu utilităţile, cu parcul auto, renunţarea la documente pe suport hârtie, creşterea veniturilor şi consolidarea activităţilor pentru atragerea de fonduri europene.

Termenul de finalizare a analizei, care va fi transpusă într-un act normativ, este luna iulie 2019, când „măsurile identificate pentru reducerea cheltuielilor vor fi implementate cu ocazia primei rectificări bugetare din acest an”. Documentul poate fi accesat aici.

Trebuie precizat că deşi a negat cu vehemenţă posibilitatea reducerii salariilor bugetarilor, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a dat de înţeles că se pot opera diminuări ale diferitelor indemnizaţii suplimentare pe care le primesc aceştia, iar în cazul în care ministerele nu se pot încadra în bugetul alocat pentru întregul an, miniştrii vor fi amendaţi cu 100.000 lei.

Articolul integral poate fi citit aici

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More