(VIDEO) Jirinovski: „Moldovenii sunt români. Noi, rușii, le-am dat numele de moldoveni, dar ei sunt români”

0 44

Ultranaţionalistul rus Vladimir Jirinovski a declarat în timpul unui interviu televizat că ideea de „moldovenism”, tot mai promovată în ultimii ani în ţara noastră este, în realitate, o invenţie din perioada sovietică.

Cunoscut pentru declaraţiile excentrice, Vladimir Jirinovski este liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia (LDPR, naţionalist). Afirmaţia politicianului rus este destul de surprinzătoare, mai ales pentru filoruşii şi rusofonii din Republica Moldova.

De zeci de ani, prorușii din Republica Moldova au încercat să promoveze așa-numitul „curent moldovenist”, al cărui scop declarat este să altereze coeziunea culturală, lingvistică și spirituală dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.

Vladimir Jirinovski este cunoscut ca fiind un naționalist excentric, un politician care sare din tiparele obișnuite, însă declarația sa combate clar teoria ridicolă a moldovenismului, cu care s-a încercat vreme îndelungată îndoctrinarea populației din Basarabia.

Printre altele, Jirinovski a declarat în ultimul an că soluţia pentru „liniştirea” conflictului din Ucraina este ca aceasta din urmă să cedeze mai bine de jumătate din teritoriile sale către Polonia, Ungaria şi România.

Sursa: independent.md

Recomandari