VIDEO FOTO/Metroul din Drumul Taberei, inaugurat de președintele Iohannis. Cum arată stațiile de pe magistrala 5

0 31

Președintele Klaus Iohannis a declarat, marți, la inaugurarea metroului din Drumul Taberei, că „această linie risca să devină un fel de legendă, o legendă a amânărilor, dar iată că a venit un guvern hotărât, care a dorit să dovedească că și astfel de lucruri pot fi inaugurate cu succes”.
Actualizare 12:40. Declarații la inaugurarea magistralei M5:

 
 

Cele mai importante declarații ale oficialilor
Ministrul Transporturilor, Lucian Bode:

Este un moment istoric pentru tot ce înseamnă transportul public de călători în București
Punerea în funcțiune a magistralei, cu cele 10 stații, reprezintă cea mai importantă realizare a Metrorex în cei 41 de ani de activitatee
Bucureștenii vor beneficia de una din cele mai spectaculoase magistrale de metrou, din punct de vedere al arhitecturii și al tehnologiei
Așadar, iată că se poate. Vă asigur că suntem determinați să demonstrăm că se poate și mai mult
M5 își va continua extinderea cu încă 6 stații, în prezent proiectul e în faza de licitație a procedurii de proiectare
Le mulțumesc bucureșltenilor din această zonă pentru răbdarea lor
Metrorex a decis ca astăzi până la ora 23.00 accesul pe această magistrală să fie liber

Ludovic Orban:
Coincidența face ca directorul general Gabriel Mocanu era director Metrorex în 20008 și eu eram ministrul Transporturilor când am negociat finanțarea și când a fost adoptată strategia de dezvoltare a metroului
În 2007 și 2008 au fost reluate investițiile la metrou
Vom fi mult mai atenți în tot ce înseamnă contractele de execuție pe infrastructura de transport
Iohannis:

Este o mare realizare, trebuie să recunoaștem. Este cea mai mare realizare de după Revoluție
Această linie risca să devină o legendă a amânărilor
Este foarte important să se continue pe acestă linie, oamenii își doresc infrastructură și Guvernul va trebui să insiste foarte mult, și eu voi insista foarte mult
E important de subliniat că o bună parte a investiției a fost finanțată din fonduri UE
Avem în continuare fonduri UE și avem sume imense, deci se poate continua într-un ritm alert
Pentru că perioada în care trăim e una complicată, și pe acestă linie e important să circulăm în siguranță și să fim protejați
Așadar, nu uitați masca, igiena
Domnule prim-ministru, dle ministru, vă așteaptă multe lucrări, vă doresc mult succes și multă energie

…………………………………….
M5 Râul Doamnei – Eroilor 2, cu extensia la Valea Ialomiței și depou, este prima magistrală de metrou din București construită de la zero după Revoluție și devine cea mai scumpă lucrare de infrastructură urbană finalizată din țară.
 
Chiar dacă M5 va fi deschisă traficului cu călători, lucrările la magistrală vor continua în câteva zone, la unele puncte de acces, la suprafață și în zona pasajului subteran de la parcul Drumul Taberei.
Pe Magistrala 5 vor circula pentru început zece trenuri Bombardier, din flota actuală, după cum au anunțat reprezentanții Metrorex.
Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).
 
Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.
 
Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon.
 
Contractele pentru M5 din Drumul Taberei au fost semnate în primăvara lui 2011, iar lucrările au început la scurt timp după. Conform contractului, durata lucrărilor pentru galerii, stații și depou urma să fie de 36 de luni – adică 3 ani. Pe lângă acest termen, mai erau de realizat lucrările pentru sistemele de semnalizare și automatizare (care a fost licitată separat și, după numeroase contestații, a fost semnată în 2019 cu Alstom).
 
Primul termen avansat pentru metroul din Drumul Taberei a fost 2015. De-a lungul timpului, însă, Magistrala M5 s-a confruntat cu mari probleme – probleme de avize, probleme mari de finanţare (mai ales în timpul guvernării PSD-Ponta în 2013), probleme de lucrări neprevăzute care au apărut pe parcursul execuţiei lucrărilor.

Recomandari