Veste neașteptată pentru mii de românii din străinătate care vin ACUM acasă

0 39

Ce condiții trebuie să îndeplinească doritorii de finanțare europeană

În primul rând va trebui să se întoarcă în țara şi să dorească să-şi facă o fermă de animale, o seră de legume sau să cultive cereale, iar pentru acest lucru pot încasa cei 50.000 de euro. Banii sunt nerambursabili. Doritorii de finanțare trebuie să aibă vârsta de până în 40 de ani, dacă se poate, studii agricole si multă dorință să lucreze pământul sau să crească animale.

Până în acest moment au fost depuse peste 2.000 de dosare pentru solicitarea finanţării iar jumatate dintre acestea au trecut de selectie. Vestea bună că acest program european funcţionează este faptul că 29 de fermieri şi-au primit banii.

Daniel este un tânăr care dispunea de 5.000 de metri pătraţi de solarii şi dorea să-şi extindă afacerea. Pentru asta a încasat deja 30.000 de euro, din cei 40.000 promişi.

„Vrem să renunțam la culturile în câmp şi să facem solarii. Producţia în câmp este mică şi investiția foarte mare.”

Altii tineri vor să-şi modernizeze solariile:

„Cred că va creşte cu 40% producția. Odată construite, noile solarii, putem să ne mărim şi producția şi veniturile, pentru că putem cultiva şi iarna.”

Majoritatea celor care pornesc de la zero vor trebui să îndeplinească anumite condiții: studii medii în domeniul agricol, domiciliul în localitatea în care au ferma (sau pământul) şi să vândă în primii ani produse proprii în valoare de 20% din suma luată inţial.

Conform datelor statistice, aproape 2.900 de tineri fermieri s-au aratat interesați in 2015 să acceseze fonduri europene prin măsura 6.1. Din păcate, mai puţin de jumatate dintre ei au îndeplinit criteriile de selectie. La începutul anului 2016, primii 29 de tineri au accesat deja fonduri europene, în valoare de aproape 4 milioane de euro.

Achim Irimescu: „Avem milioane de tineri plecaţi din ţară. Ne-am dori ca prin programele pe care le oferim să îi determinăm să se întoarcă.”

Cei care vor fi eligibili pentru finanţare, vor primi banii în doua tranşe, 75% la începutul proiectului, iar restul de 25%, după trei ani, dacă au respectat planul de afaceri acceptat.

Recomandari