Vasile Ernu: „Paradoxul românesc: cu cît credinţa e mai mare cu atît dezastrul social creşte”

0 28

Vasile Ernu prezinta intr-o postare pe facebook o problema ce afecteaza toata populatia Romaniei.

Circulă o hartă a „credinţei” care ne arată că dintre toate ţările Uniunii Europene, România are cel mai mare procent de oameni care cred în Dumnezeu: 92%.

Prima observaţie. Se pare că eroul cărţii mele Sectanţii a avut dreptate: cu cît comunismul a fost mai dur cu atît s-a conservat mai bine biserica şi credinţa 😉 (păcat că nu avem şi datele spre est care să confirme teza cinică a eroului meu. el gîndea în temenii martirajului).

Dar să trecem la lucruri serioase. Eu susţin că Coaliţia pentru Familie luptă nu pentru etică, valori, morală, familie ci pentru Putere. Dacă ar fi altfel nu văd de ce o astfel de mobilizare în cazul Barnevernet şi LGBT şi o tăcere asurzitoare în restul. Credeţi că România nu are probleme seriase? Şi bisericile de toate orientările cam tac.

Habar nu am în ce fel de Dumnezeu cred românii însă cu siguranţă avem ceva probleme în a împăca valorile creştine cu situaţia de pe teren.

Să facem o listă aliatorie rapidă. Poate ar trebui să începă din zona asta. Sigur că e mai uşor să lupţi cu probleme imaginare şi să închizi ochii la cele reale.

• România are cea mai ridicată rată de avort din Europa: 480 de avorturi la 1.000 de naşteri
• Romania, locul 5 in lume la consumul excesiv de alcool.
• România locul 1 în Europa la cazurile de omor al femeilor în urma consumului de alcool.
• In 2014 in România, s-a înregistrat cel mai mare număr de copii abandonaţi la naştere din ultimii zece ani, în timp ce peste 11.000 de nou născuţi nu au fost recunoscuţi de către taţi, potrivit unui răspuns al DEPABD
• Copii abandonaţi în maternităţi şi spitale. Din datele oferite de ANPFDC, în anul 2008, 750 de copii au fost abandonaţi în maternităţi, iar în primele nouă luni ale anului 2009, numărul acestor cazuri a fost de 600.
• În perioada 1 ianuarie 2004 – 31 decembrie 2014, la nivel naţional au fost înregistraţi 143.015 copii fără tată cunoscut.
• Datele furnizate de Direcţia pentru Protecţia Copilului la finalul primului trimestru al anului 2013 indică faptul că în România sunt 82.073 de copii ai căror părinţi muncesc în străinătate. Dintre aceştia, 23.312 de copii au ambii părinţi plecaţi, ei fiind lăsaţi în grija rudelor sau, în unele cazuri mai severe, chiar în grija asistenţilor maternali.
• Peste jumătate dintre copiii români (51%) trăiesc sub spectrul sărăciei, iar unii chiar în sărăcie extremă. Situația este mult mai rea la sat, unde locuiesc 74% dintre copiii săraci ai României 1 din 8 copii din zonele rurale se culcă flămânzi.
• România se clasează în primele 10 locuri din Europa la incidența infecțiilor cu transmitere sexuală, potrivit statisticilor OMS. Un milion de români suferă de o infecție cu transmitere sexuală. Cifre neoficiale: 10 milioane de romani ar suferi de boli cu transmitere sexuala de care nu stiu.
• Un copil român din trei este sărac, deşi provine din familie în care părinţii muncesc.
• Să nu uităm că abandonul şcolar din RO a ajuns la cote nemaiîntîlnite: 18,1 %! România se află în zona de maximă alarmă, adică în segmentul cu o rată de abandon şcolar între 15,2 şi 22,1%.
• 30% din elevii de la ţară abandonează timpuriu şcoala, procentul fiind de trei ori mai mare decît cel înregistrat în urban (care se situează sub media europeană);

Recomandari