Vasile Dancu ii da lovitura lui Dragnea: „O lume a coruptilor si a golanilor. PSD nu mai are oameni pregatiti pentru toate domeniile”

0 19

Sociologul Vasile Dancu, pana mai ieri unul dintre prietenii apropiati ai lui Liviu Dragnea, are acum o multime de aprecieri negative la adresa modului in care a ajuns PSD.

Intr-un interviu pentru Reporter Iasi, Dancu a criticat modul in care se face acum politica in Romania, mentionand si felul in care a decazut PSD sub conducerea lui Liviu Dragnea.

„Politica pare o lume a ticalosilor, a coruptilor si a golanilor, astfel ca greu mai poate dori cineva sa-si aleaga aceasta cariera nedemna. Tinerii vor fugi de angajament, iar in actiunea civica se vor angrena mai mult anarhistii si extremistii.

Fragmentarea puterii este un alt fenomen negativ in Romania si se produce sub mai multe forme. Guvernele se schimba tot mai des, in ministerele cele mai importante – Educatiei sau al Sanatatii – am avut o medie pe mandat de un pic peste un an.

Politica nu mai guverneaza, ea doar administreaza crize, multe dintre acestea produse din prostie sau din emotii si ambitii personale. Politica de tip pompieristic blocheaza dezvoltarea, mai ales ca avem deja acceptat un principiu al gastilor. Aproape ca nu ne mai miram cand vedem oameni fara nicio specializare pusi in posturi cheie pe principiul numirii politice. Incet-incet si specialistii care mai sunt in administratie sunt umiliti, pleaca sau se ticalosesc.

Nici nu stii ce sa crezi cand un secretar de stat cu care ai lucrat un important proiect de reforma intr-un domeniu, la care el a fost seful, l-ai protejat sa faca ceea ce este mai bine, ramane in urmatorul guvern si, in Parlament, isi critica propriul proiect, il retrage, pentru a reveni cu el peste doua luni, identic, dar ca o ‘creatie’ a partidului care guverneaza acum. E trist, uneori pare mai rau decat inainte de 1989, cand cenzura era clara si puteai intelege cameleonismul sau impostura morala.

(…) Din cauza lipsei de idei si substanta intelectuala, daca bugetul s-ar dubla peste noapte, romanii nu ar trai cu mult mai bine, maxima noastra intelepciune ar fi o inclestare pe bani pentru a mari salarii, pentru a da tot felul de sporuri si indemnizatii”, a declarat Dancu.

El a tinut sa precizeze ca PSD-ul de acum nu mai seaman deloc cu cel din perioada in care in fruntea partidului se afla Adrian Nastase.

„PSD nu mai are legatura cu partidul condus de Adrian Nastase. Acel PSD era un partid cu ideologie clara, cu organizare, cu departamente care lucrau continuu, programele nu se scriau in 2-3 oameni. Si inca ceva: erau oameni pregatiti pentru toate domeniile.

Partidul era deschis mereu la achizitii, cum se spune in fotbal, erau adusi oameni de la universitati, din institutii de cultura. Este un mare merit al politicianului Adrian Nastase care a promovat aceasta politica.

Acum, nu doar PSD este diferit, dar si celelalte partide sunt organizate si functioneaza dupa alte reguli si principii. Improvizatia este peste tot, oamenii de idei sau strategie au fost inlocuiti cu baieti buni la toate si partidele functioneaza doar in perioada electorala, in rest se uita toti la televizor si asteapta totul de la lider”, a mai spus Dancu.

El a dezvaluit apoi ca Dragnea se pregateste sa obtina Presedintia Romaniei.

„Acum, eu nu sunt sigur ca totul se intampla pentru ca Dragnea vrea sa fie premier cu orice pret, asa se vede de la noi, foarte usor gasim tapi ispasitori. Ca lider ar unui mare partid, cel mai mare din Romania, isi poate dori si altceva, eventual nivelul urmator. Cel putin asta doresc cei din partidul pe care-l conduce.

Nu ar fi rau daca ar clarifica asta public, deoarece acum toate lucrurile nefiresti, anormale, esecurile politice sunt legate de catre opinia publica de aceasta asa-zisa motivatie”, a concluzionat Dancu.

Recomandari