Va intra starea de alertă în vigoare abia de luni? Ce prevede legea

Există o posibilitatea ca odată cu încetarea stării de urgență din 15 mai, românii aă aibă un weekend fără reguli, deoarece starea de alertă ar putea intra în vigoare abia de luni. Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Va intra starea de alertă în vigoare abia de luni?

Conform Mediafax, varianta ca starea de alertă să fie valabilă abia de luni și nu de vineri este datorată faptului că o lege intră în vigoare în trei zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Proiectul de lege ce cuprinde măsurile ce trebuie respectate din 15 mai a fost aprobat de Guvern și marți este dezbătut și votat, în regim de urgență, de plenul Senatului.

Proiectul ar putea primi, miercuri, votul decisiv al Camerei Deputaților și va trece astfel de Parlament, însă președintele nu va putea promulga legea mai devreme de vineri, 15 mai.

Legea își va produce efectele abia de luni

Acest lucru se datorează faptului că există un termen de două zile în care noile prevederi pot fi contestate la Curtea Constituțională.

Promulgarea prin decret prezidențial și publicarea în Monitorul Oficial s-ar putea produce în aceeași zi, vineri, însă chiar și așa, o lege intră în vigoare la trei zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Așadar, dacă legea va apărea vineri, ea își va produce efectele începând cu ziua de luni, 18 mai. Există și situații în care regula nu se aplică, și anume atunci când în textul de lege este precizată o altă dată de intrare în vigoare.

Totuși, în forma aprobată luni de Guvern, nu apare vreo astfel de precizare, ceea ce înseamnă că scenariul prezentat are mari șanse să devină realitate.

Dacă Parlamentul nu va interveni pentru a modifica textul de lege, ar putea exista o perioadă de trei zile, 15-17 mai, în care restricțiile legale să lipsească, ceea ce înseamnă că românii ar putea avea un weekend lipsit de măsuri.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More