Va candida Marian Munteanu, omul căruia minerii au vrut să-i taie capul?

0 42

Marian Munteanu este un simbol al Bucureștiului

Cei mai mulți dintre analiștii politici s-au repezit să comenteze propunerea de candidatură a lui Marian Munteanu din partea PNL, din perspectivă ideologică și politică. Inclusiv din interiorul PNL au apărut săgeți destul de dure referitoare la faptul că Marian Munteanu nu ar tocmai un liberal sadea și că toate construcțiile sale politice sau pe zona societății civile sunt de sorginte conservatoare dacă nu chiar naționalistă.

Cei mai mulți contestatari ai lui Munteanu se leagă de faptul că platforma civică înființată de acesta alături de Dan Puric sau Florian Zamfirescu, pe nume “Alianța Noastră” promovează o politică anti occidentală și ultranaționalistă și că această abordare vine în profundă contradicție cu valorile liberale.

Dar ce l-a făcut celebru pe Marian Munteanu, căci nu politica și nici candidaturile nu sunt punctul său forte. Pe Marian Munteanu l-au făcut celebre protestele studenților, din anii 90, din Piața Universității, proteste ale căror lider a fost și care au generat aducerea minerilor la București de către Ion Iliescu. Pe Marian Munteanu l-au căutat minerii în timpul liber pe care l-au avut după ce au plantat panseluțe prin București și au fost la un pas să-l ucidă. Poveștile terifiante ale acelor zile în care minerii au terorizat Bucureștiul, au bătut cu bestialitate studenții și tinerii și au vandalizat sediile partidelor politice sunt rememorate în fiecare an de organizațiile studențești și societatea civilă.

Iar Marian Munteanu a fost la un pas să fie decapitat cu o secure după ce a fost snopit în bătaie de minerii furioși și manipulați de oamenii lui Iliescu. Munteanu a stat 4 zile în comă după corecția fizică aplicată de mineri și a scăpat cu viață printr-o minune.

După acel episod a avut câteva încercări de a coaliza în jurul său un partid politic și apoi chiar și-a anunțat candidatura la președenția României, în anul 2000, din partea Partidului Național Român, candidatură pe care și-a retras-o înainte de alegeri.

Dar singura întrebare care se pune vis a vis de Marian Munteanu, liderul carismatic al studenților din anii 90 nu este dacă este cu adevărat liberal sau nu. Ci dacă este în stare să coalizeze în jurul său electoratul de drepta pentru a învinge PSD în alegeri.

Recomandari