USR s-a dus peste Ciorbea sa ii aduca aminte de ce este pus acolo. Cer atacarea OUG pentru justitie la CCR

Mai multi lideri ai USR, in frunte cu presedintele Dan Barna, au discutat joi cu Victor Ciorbea, la sediul Avocatului Poporului, prezentandu-i acestuia numeroase argumente pentru sesizarea CCR cu privire la noua ordonanta de urgenta pe Justitie. Totodata, USR asteapta ca presedintele Iohannis sa reclame la CCR conflictul constitutional aparut intre Parlament si Guvern.

Din delegatia USR au facut parte senatori, deputati si consilieri juridici ai partidului, iar la iesire presedintele Dan Barna a precizat ca discutiile au durat aproape o ora, dupa ce „prima ora a fost cea in care l-am asteptat sa vina”.

OUG 7 „afecteaza major mecanismele de functionare ale Justitiei”

Dan Barna le-a mai spus jurnalistilor prezenti ca i s-a explicat lui Victor Ciorbea de ce OUG 7/2019 subordoneaza Justitia politicului si i „s-a transmis explicit dl Victor Ciorbea ca este o obligatie pentru domnia sa sa atace la CCR aceasta ordonanta, pentru ca afecteaza semnificativ si major mecanismele de functionare ale Justitiei”.

Liderul USR a subliniat ca ordonanta este „abuziva” si a precizat ca Victor Ciorbea a promis ca va lua rapid o decizie.

„A spus ca va analiza argumentele noastre si asteapta in zilele urmatoare argumente si de la asociatiile magistratilor, ale procurorilor, de la celelalte partide politice (…) Va lua o decizie intr-un termen de zile, a promis o reactie rapida”, a spus Dan Barna.

Presedintele USR a recunoscut ca nu are asteptari foarte mari, cunoscuta fiind activitatea lui Victor Ciorbea din ultimii ani, mai ales ca „promisiunea este aceea a unui raspuns, domnia sa nu s-a angajat ca va ataca ordonanta”.

„In egala masura am simtit si o speranta de scapare de subiect”, a dezvaluit Dan Barna, facand trimitere la cea de a doua posibilitate, si anume ca presedintele Iohannis sa reclame la CCR conflictul constitutional generat de adoptarea OUG 7.

Deputatul USR a subliniat faptul ca „aceasta ordonanta e similara cu ce s-ar fi intamplat daca OUG 13 intra in vigoare” si a mentionat ca i s-a spus lui Victor Ciorbea ca societatea civila si Romania intreaga asteapta de la el „sa faca lucruri semnificative”.

„Ne-a spus ca asteapta si alte argumente. Incurajam asociatiile profesionale sa transmita catre AVP argumente care sa poata fi luate in calcul”, a fost apelul lansat de Dan Barna.

Ce argumente a adus USR

La randul sau, deputatul Stelian Ion, membru al Comisiei Juridice, a enumerat cateva dintre argumentele care dovedesc ca OUG 7 este neconstitutionala. El a subliniat ca nu exista nicio urgenta care sa justifice adoptarea ei, dar si faptul ca s-a incalcat „principiul separatiei puterilor in stat”, pentru ca Legile Justitiei, „doar ce se votasera de Parlament”, iar Guvernul a luat „alte masuri, diametral opuse”.

In plus, a spus el, OUG 7 incalca principiul controlului ierarhic, sectia speciala de investigare a magistratilor capatand „un fel de autonomie”, astfel incat procurorul general sa nu mai aiba control asupra ei.

De asemenea, i s-a cerut lui Victor Ciorbea sa ia in calcul si argumentele prezentate public zilele acestea de Parchetul General, DNA si DIICOT, chiar daca institutiile respective nu ii vor trimite personal adrese speciale.

Si Stelian Ion s-a referit la faptul ca Victor Ciorbea ar fi tentat sa il lase pe presedintele Iohannis sa actioneze. „Noi am spus foarte clar ca cele doua cai nu se exclud reciproc. E vorba categoric de un conflict de natura constitutionala, am solicitat presedintelui sa actioneze in acest sens, dar asta nu exclude posibilitatea ca AVP sa atace ordonanta la CCR. Sunt doua cai care trebuie urmate concomitent”, a subliniat Stelian Ion.

Deputatul USR a mentionat si faptul ca Victor Ciorbea a promis ca va da un raspuns in cateva zile.

„L-am rugat sa nu se mai intample ca data trecuta. Am mai fost aici anul trecut, cand s-au dat OUG 90 si 92, dar dupa acel demers nu ne-a dat niciun raspuns, ceea ce ni s-a parut inacceptabil. Acum s-a angajat sa dea un raspuns in termen de cateva zile”, a spus Stelian Ion, adaugand si ca i s-a transmis lui Victor Ciorbea ca „opinia publica e interesata de lucrurile importante” si i s-a cerut „sa dea dovada de buna credinta si sa demonstreze ca nu e avocatul sau personal sau al celor aflati acum la putere”.

I-am cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională în privința OUG-ului pe justiție.

Gepostet von Uniunea Salvați România – USR am Donnerstag, 21. Februar 2019

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More