USR propune ZERO taxe pe salariu minim. Năsui: Munca trebuie bine remunerată, nu pedepsită prin taxe usturătoare

Deputatul USR Claudiu Năsui a atras atenţia, luni, pe pagina sa de socializare, că România are cea mai mare povară fiscală pe muncă la salariu minim din toată Uniunea Europeană şi cel mai mare procentaj de oameni care, deşi muncesc, sunt în sărăcie sau în risc de sărăcie.

„Statul român are impozite mari şi nu ne oferă nimic la schimb. Avem cea mai mare povară fiscală pe muncă la salariu minim din toată Uniunea Europeană (http://tiny.cc/lqso7y). Deloc întâmplător, tot România are cel mai mare procentaj de oameni care, deşi muncesc, sunt în sărăcie sau în risc de sărăcie. Şi un procentaj şi mai mare de tineri care sunt ‘working-poor’. Ar trebui, într-adevăr, să acţionăm rapid asupra impozitării. Dar nu pentru a creşte taxele, ci pentru a le diminua”, afirmă Năsui.

Potrivit liderului USR, un procent de 41% impozitare a muncii pe salariu minim este deja un „impozit punitiv”.

„Pedepsim munca cu o amendă de aproape jumătate. Iar astea sunt doar taxe la salariu. Peste astea românii mai plătesc TVA, accize şi taxe para-fiscale la o grămadă de bunuri de larg consum. Pe o parte penalizăm munca, pe alta facem programe pompoase pe care le numim ipocrit „de inserţie” sau „de activare”. Nu facem decât să aruncăm banii pe apa Sâmbetei, fără să ajutăm românii să iasă din sărăcie. Cum facem ca să ieşim din sărăcie? Mai întâi hai să nu o taxăm în halul în care o facem. De aceea USR propune 0 taxe pe salariu minim #0TaxePeSalariuMinim. Impozitarea muncii să se facă de la nivelul salariului minim, în sus”, susţine deputatul.

Totodată, Claudiu Năsui afirma că ”nu putem accepta ca cheltuielile statului să explodeze an de an, după care acelaşi stat care tot cheltuie să vină să ne spună că vrea să crească mai mult taxele”.

„Trebuie să stabilizăm cheltuielile statului care au fost explodate în ultimii doi ani, mai ales pe datorie. Doar anul trecut cheltuielile statului au crescut cu 46.3 miliarde de lei. Anul anterior crescuseră cu alte 34 de miliarde de lei. Deci să nu se spună veşnica lozincă cu „nu sunt bani”. Politicieni specializaţi în cheltuirea de bani publici am tot avut. Ei cheltuie uşor bani care nu sunt ai lor. Trăiesc din contracte cu statul şi mulţi dintre ei nu ştiu cum este să munceşti în mediul autentic privat. Autentic adică fără contracte cu statul. Dacă chiar vrem să avem ceva bani în plus la buget, hai să ne uităm la cele mai mari cheltuieli care au crescut anii aceştia. PNDL, un program odios care costă 30 de miliarde de lei. FDI, fondul nou al lui Vâlcov făcut prin OUG 114, estimat la 10 miliarde de euro (nu e încă operaţional). Pensiile speciale, 9.5 miliarde de lei anul trecut, 12 miliarde anul acesta. Agenţii de stat create pentru a salariza activ de partid. Scheme de „susţinere a antreprenoriatului” care nu sunt decât redistribuiri de la unii la alţii”, mai scrie Năsui pe pagina sa de Facebook.

Deputatul USR abordează şi chestiunea voucherelor de vacanţă oferite doar bugetarilor, susţinând că acordarea acestora este inechitabilă pentru cei din mediul privat:

„Şi dacă tot vorbim de echitate, e normal statul să dea vouchere de vacanţă şi normă de hrană (2 salarii minime pe an), doar la bugetari? E normal ca salariul mediu la stat să fie cu aproape 2.000 de lei mai mare decât în mediul privat? De ce nu încercăm să rezolvăm şi inechităţile astea? Cea mai echitabilă politică fiscală în România ar fi să lăsăm oamenilor, care şi aşa câştigă puţin, tot ceea ce produc. #0TaxePeSalariuMinim este şi o măsură socială şi una economică. Încurajează munca şi îi ajută pe cei cu salarii mici. Munca trebuie bine remunerată, nu pedepsită prin taxe usturătoare. Taxele în România nu trebuie crescute, ba dimpotrivă”, a concluzionat Năsui.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More