Un senator vrea ca violatorii si PEDOFILII sa scape de puscarie daca spun ca REGRETA

0 29

Un senator a depus la Parlament un proiect de lege pentru introducerea in Codul Penal a „regretului efectiv”, articol care ar inlatura prin auto-denunt raspunderea penala pentru unele infractiuni.

Senatorul independent Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai a depus in Parlament un proiect de lege prin care se introduce in Codul Penal „regretul efectiv”, astfel inlaturandu-se raspunderea penala pentru unele infractiuni prin auto-denunt.

Infractorii la prima incalcare a legii pot invoca „regretul efectiv” daca denunta fapta si isi recunosc vina, nu a trecut mai mult de doua treimi din termenul de prescriptie si repara prejudiciul, potrivit proiectului de lege, aflat in dezbatere publica la Senat.

Initiatorul specifica in proiect infractiunile pentru care nu poate fi aplicat „regretul efectiv”: viol, pedofilie, talharie, furt calificat, piraterie, infractiunile care tin de sanatate publica, siguranta publica, libertate religioasa, securitate nationala, droguri, securitatea aeronautica, organizatiile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, pornografie, adoptii, trafic de persoane sau de tesuturi si celule de origine umana.

De asemenea, infractiunile referitoare la terorism, explozibili, materiale nucleare sau radioactive, genocid, crime de razboi, frontierele Romaniei sau fortele armate sunt exceptate de la „regretul efectiv”.

Alfred-Laurentiu-Antonio Mihai considera ca acest proiect de lege este necesar pentru ca inchisorile sunt supraaglomerate, iar Romania a pierdut procese la CEDO.

„In anul 2015, potrivit rapoartelor CEDO, Romania este pe locul al treilea in privinta numarului de condamnari inregistrate. Principalele motive pentru care Curtea de la Strasbourg a condamnat Romania sunt aglomeratia (sic!) din inchisori si durata prea lunga a proceselor”, afirma Mihai in expunerea de motive.

Initiatorul mai spune ca „modelul justitiei restaurative” este adoptat in mai multe tari, cum ar fi Marea Britanie, SUA, Canada, Franta, Belgia, Australia si se bazeaza pe repararea prejudiciului cauzat victimei.

Recomandari