Un senator român deține 906 contracte cu spitalele. „Ghidul practic de luat ţara înapoi“

0 63

Senatorul independent Valeriu Todiraşcu, afiliat grupului PNL, îşi foloseşte calitatea de parlamentar pentru a promova interesele firmelor familiei sale, care au aproape 1.000 de contracte cu spitalele de stat. Invocând interesul public, Todiraşcu a făcut interpelări la Ministerul Justiţiei privind interpretarea unor articole de lege, informaţii folosite ulterior de firmele sale pentru a obţine contracte cu statul.

Firmele de familie ale senatorului Valeriu Todiraşcu, membru al Comisiei de Sănătate din Senat, au sute de contracte cu unităţi sanitare din România. Mai precis, 906, după cum reiese din ultimele declaraţii de avere şi de interese depuse de senator.

Este vorba de contracte cu spitale, institute medicale, direcţii de sănătate, dar şi unităţi militare ale Ministerului Apărării Naţionale şi ale unor penitenciare. Se pare că ideea de a face afaceri cu statul i-a venit demnitarului în 2012 când a ajuns în Parlament. Atunci senatorul Todiraşcu a trecut, formal, afacerile pe numele soţiei, urmărind doar să nu intre în incompatibilitate.

Ulterior, a lucrat la strategia care l-a ajutat să pună mâna pe cheia succesului pentru firmele controlate în acte de soţia sa, Cornelia Todiraşcu. Mai exact, în 2013 parlamentarul a redactat un ghid în care redă cu minuţiozitate, în mai mulţi paşi, cum poate pune o firmă presiune pe instituţiilor publice pentru ca acestea să-i accepte ofertele fără să participe la licitaţii.

După acest model acţionează şi societăţile familiei sale Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL, care au ca obiect de activitate „furnizarea de reactivi şi consumabile pentru laboratoare medicale, clinică de analize medicale la distanţă, biochimie, imunologie, control intern şi extern al activităţii pentru toate domeniile de laborator”. Concret, reprezentanţii acestor firme solicită spitalelor din toată ţara informaţii în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public.

Managerii unităţilor medicale spun că firmele lui Todiraşcu le cer facturi ale produselor pe care le au şi ele în ofertă, achiziţionate anterior de respectivele spitale de la alţi furnizori. Ulterior, societăţile senatorului îşi ajustează ofertele în funcţie de informaţiile primite, iar spitalele care refuză să le trimită facturile sunt târâte în judecată. Aşa se face că, în prezent, Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL ar avea pe rolul instanţelor circa 1.400 de procese intentate unor unităţi medicale. Reprezentanţii unităţilor medicale acuză presiunile la care sunt supuşi prin aceste procese.

Ce spune „ghidul”

De altfel, strategia lui Valeriu Todiraşcu în afacerile cu spitalele a fost detaliată într-un document intitulat „Ghid practic de luat ţara înapoi“ pe care l-a postat pe pagina sa de Facebook. „Emiteţi Scrisoarea 1 cu propunerea financiară (oferta cu produsele Dvs.), prin poştă şi confirmare de primire, către toţi achizitorii publici cu care doriţi să colaboraţi şi păstraţi arhivată Confirmarea 1 de primire a propunerii financiare de către achizitorul public.
Dacă după o lună de la primirea Scrisorii 1 (data Confirmării 1) achizitorul public nu a cumpărat produsele sau serviciile oferite de compania Dvs., treceţi la punctul 2. Emiteţi Scrisoarea 2 de solicitare a copiilor ultimilor trei facturi de cumpărare pentru produsele sau serviciile similare, prin poştă şi confirmare de primire şi păstraţi arhivată Confirmarea 2 de primire de către achizitorul public“, potrivit recomandărilor senatorului.

Mai departe, parlamentarul sfătuieşte, în cazul în care achizitorul public nu a transmis copiile celor trei facturi solicitate, formularea unei reclamaţii administrative. Dacă nici aşa nu se primeşte un răspuns, atunci trebuie sesizat Secretariatul General al Guvernului. Ultimul demers este declanşarea unei acţiuni în instanţă „dacă permit resursele financiare“, precizează Valeriu Todiraşcu. Cum senatorul nu duce lipsă de aşa ceva, firmele sale au dat spitalele în judecată pe bandă rulantă.

Informaţii publice, folosite în interes personal Pentru a fi cât mai convingător, Todiraşcu precizează în „Ghidul practic de luat ţara înapoi“ că argumentaţia expusă a fost confirmată de Ministerul Justiţiei, în urma unei interpelări făcute chiar de el. Solicitarea trimisă
Ministerului Justiţiei, în aprilie 2014, a fost făcută de Todiraşcu sub pretextul interesului public, dar s-a dovedit a fi în interesul privat al firmelor controlate de soţia sa. Mai mult, prin activitatea de parlamentar, senatorul Todiraşcu îşi promovează propriile firme. Astfel, pe site-urile companiilor Tody Company Exim SRL şi Tody Laboratories SRL sunt prezentate iniţiativele legislative cu care se laudă alesul.

Totodată, în mai 2014, în comunicatul de presă în care anunţa „Ghidul practic de luat ţara înapoi“, pentru mai multe detalii Valeriu Todiraşcu făcea trimitere cu link, nu către pagina sa de pe site-ul Senatului, ci către tody.ro, site-ul firmei sale Tody Laboratories SRL. În acest fel, senatorul încearcă să promoveze aceste societăţi cu ajutorul brandului său de politician. De altfel, în majoritatea comunicărilor sale publice Todiraşcu face trimitere către site-ul firmelor cu pricina.

Cine este Valeriu Todiraşcu

Valeriu Todiraşcu (46 de ani), născut la Chişinău (Republica Moldova), a fost ales senator, în 2012, pe listele Alianţei România Dreaptă (formată din PDL, PNŢCD şi Forţa Civică). Todiraşcu este cel care a fondat Partidul Noua Republică, alături de Mihai Neamţu. Senatorul este membru al Comisiei de Sănătate, face parte din grupul parlamentar al PNL şi a avut mai multe iniţiative legislative controversate.

El a vrut să elimine obligativitatea trusei medicale de prim-ajutor şi a extinctorului în orice vehicul, pe motiv că acestea nu salvează vieţi. De asemenea, a vrut să „revoluţioneze” şi sistemul achiziţiilor publice din Sănătate. Printr-un proiect de lege, senatorul a propus înfiinţarea unei agenţii finanţate de la bugetul de stat, Agenţia Naţională de Management în Sănătate, care să centralizeze toate achiziţiile şi procedurile din domeniul medical. Viitoarea structură birocratică urma să fie controlată direct de către Senat.

sursa: Adevărul

Recomandari