Un sat unic in Romania. Are trei monumente istorice, din trei secole diferite

0 50

O calatorie prin secolul XVII, XVII si XIX, care va ofera ocazia de a pasi pe urmele dinastiei Sturdza, urmarind o evolutie arhitecturala a castelului si bisericii, plus o plimbare prin unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din tara.

Satul Miclauseni este o destinatie turistica pentru cei ce-si doresc sa viziteze mai multe locatii insa nu-si pot permite. Vizitand acest patrimoniu national, aveti posibilitatea sa vizitati trei monumente istorice din trei secole diferite.

Ansamblul Manastirii Miclauseni, format din Castelul de la Miclauseni, construit in secolul al XVII-lea, Biserica „Sf. Voievozi – Buna Vestire”, construita in anul 1787 si Parcul, care dateaza din secolul al XIX-lea, se afla la 20 de kilometri de Roman si la 65 de Iasi.

Castelul din cadrul acestui complex a fost ridicat de George Sturdza, intre anii 1880 si 1904, pe amplasamentul unui vechi conac. Palatul, construit intr-un stil neogotic tarziu, este o copie a castelelor feudale apusene si amintelte de Palatul Culturii din Iasi, dar si de Palatul Domnesc din Ruginoasa.

Biserica din cadrul ansamblului are si ea o valoare arhitecturala importanta. Prima biserica a Manastirii Miclauseni a fost o construita din lemn de vornicul Ioan Sturdza in 1782.

Al treilea element care formeaza acest ansamblu este Parcul Castelului Sturdza. Acesta este cu siguranta unul dintre cele mai frumoase parcuri dendrologice din tara.
In cadrul parcului se gasesc o mare varietate de arbori exotici sau ornamentali precum ginko biloba sau salcamul japonez. Acestia se alatura stejarilor si frasinilor seculari, a caror varsta variaza intre 250 şi 300 de ani, sau chiar 400 de ani.

Recomandari