Uitati-va cum se mananca intre ei! Iordache îl „execută” pe Toader: A venit „neinvitat” în Comisie / N-a vrut să-l lase să vorbească

0 57

Preşedintele Comisiei speciale pe justiţie, Florin Iordache, l-a atacat, marţi, în plină şedinţă pentru modificarea Codurilor penale, pe ministrul Tudorel Toader, intrat în dizgraţie după ce a refuzat să semneze ordonanţa de urgenţă mult dorită de liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Voi exprima punctul de vedere al PSD, ca să fie foarte clar şi să rămână şi pe stenogramă. Suntem aici datorită faptului că, dintr-o regretabilă eroare a guvernării PSD-ALDE, Guvernul nu a reuşit să implementeze deciziile constituţionale potrivit ultimei decizii a Curţii Constituţionale. Vreau să fac următoarea referire şi de aceea nu am invitat astăzi reprezentanţii Ministerului, pentru că era normal, până în acest moment… Guvernul a avut patru luni de zile la dispoziţie să ducă la îndeplinire decizia Curţii Constituţionale. Şi din săptămână în săptămână şi din lună în lună ne-am trezit în luna aprilie, când decizia CCR care stabilea că anumite articole ale Codului Penal sunt constituţionale şi alte articole sunt neconstituţionale, suntem în aceeaşi situaţie”, a declarat Iordache.

Artizanul OUG 13 anunţă că cele două Coduri penale vor fi modificate în regim de urgenţă în Parlament şi trimise preşedintelui pentru promulgare.

„În consecinţă, decizia politică a noastră este aceea de a discuta, iar acele articole neconstituţionale declarate de Curte să fie eliminate, să trimitem Senatului forma Codului Penal cu articolele declarate constituţionale şi să fie adoptată mâine. Iar săptămâna viitoare să fie adoptate şi de Camera Deputaţilor, atât Codul Penal cât şi Codul de Procedură Penală, cu acele articole constituţionale. În consecinţă, preşedintele României să aibă două legi, CP şi CPP, cu toate acele articole declarate constituţionale şi atunci posibilitatea atacării la Curte a dumneavoastră sau a preşedintelui, să vedem pe ce subiecte mai puteţi ataca, sau există şi posibilitatea examinării. Deci noi vom analiza potrivit deciziei Curţii, şi am cerut stafului tehnic să vă trimită atât dispozitivul deciziei 650 cu articolele declarate constituţionale şi cu cele neconstituţionale, astfel încât toate acele articole care au vicii de constituţionalitate, propunerea noastră a PSD- ALDE să fie de eliminare a acestor articole”, a precizat Iordache.

Merită menţionat că este a doua oară când Tudorel Toader vine în Comisia Iordache. Anterior venise să prezinte viziunea Ministerului Justiţiei asupra modificării Codurilor penale, după care nu a mai venit deloc, fiind trimisă în locul sau secretarul de stat Mariana Moţ. Însă, cum miercuri se anunţă Comitetul Executiv Naţional al PSD, în care se decide soarta sa, ministrul a decis să apară la dezbateri.

Culmea ironiei, s-a ajuns ca Opoziţia să insiste ca ministrul Justiţiei să ia cuvântul în Comisie, Florin Iordache nedorind să îi dea cuvântul.

Astfel, după ce Florin Iordache a susţinut că Guvernul a avut posibilitatea în aceste 4 luni să se pronunţe, dar nu s-a pronunţat, acum e rândul Parlamentului.

Stelian Ion a intervenit, arătând că ministrul e al Justiţiei, nu al PSD-ului şi că nu e normal să nu fie lăsat să vorbească.

„Domnule preşedinte, se susţine aici că noi suntem obligaţi să adoptăm toate articolele care au trecut de filtrul CCR. Cine poate să respingă întregul proiect în Parlament, în plen, mai poate respinge şi câteva articole sau mai multe şi anume cele care nu au făcut obiectul unei decizii ale CCR. Ni s-a spus că sunt constituţionale şi drept urmare noi trebuie să le votăm şi că nu mai avem absolut nimic de comentat, ceea ce este absolut fals. Şi pe această chestiune mi se pare potrivit să aflăm şi opinia din partea invitaţilor. Şi mi se pare absolut neopotrivit ca nişte tensiuni personale pe care le aveţi poate cu dl ministru al Justiţiei să le transpuneţi aici în acest for şi să nu ne daţi posibilitatea de a avea un dialog cu ministrul Justiţiei. Şi noi am solicitat de atâtea ori să îl chemăm pe ministrul Justiţiei în acest for, în comisie, să avem un dialog absolut normal. Dvs. spuneţi că îi respectăm pe partenerii noştri, vă rog să nu gândiţi că avem vreo afinitate pentru activitatea dlui ministru, dimpotrivă, am fost duri în moţiunile simple pe care le-am formulat. Noi aici cerem o chestiune de minimă normalitate şi anume să existe o dezbatere reala şi un dialog. Atât cerem”, a punctat Stelian Ion.

„Eu aş reitera poziţia colegului meu de a afla poziţia Ministerului Justiţiei şi a dlui ministru asupra acestui proiect şi asupra modului în care înţelegem noi să transpunem deciziile CCR în legislaţie. Noi suntem obişnuiţi fie să fim cenzuraţi, fie să ni se taie microfoanele dar nu pot crede că veţi face acelaşi lucru şi cu dl ministru al Justiţiei. Dacă Guvernul nu a înţeles până în acest moment să adopte aceste OUG-uri cu privire la aceste aspecte pe care le-aţi reclamat dvs mai devreme înseamnă că a existat o motivare şi am dori să aflăm aceste motive”, a afirmat şi Silviu Dehelean, de la USR.

A intervenit şi Alina Gorghiu (PNL), care a susţinut că nu e normal ca ministrul să fie folosit pe post de mobilă şi că trebuie să vorbească pentru a explica de ce a zis că dă OUG şi nu a mai dat, care-i situaţia…?

Gorghiu: Mai toţi colegii mei au ridicat această problemă a prezenţei dlui ministru TT, care şi pe mine mă surprinde. Dvs spuneţi că este neinvitat la şedinţa de astăzi, nu ştiu graţie cărui fapt dl ministru şi-a făcut prezenta, însă…

Iordache: E greşeala stafului, domnişoara. E greşeala stafului şi mi-o asum. Eu personal nu l-am invitat pe dl ministru. Am considerat că nu este necesară prezenţa sa, dat fiind faptul că staful a greşit, la final îi voi da cuvântul pentru 2 MiNUTE (!!!) să expună un punct de vedere. Eu am spus ca ministerul a avut posibilitatea şi am ajuns aici pentru ca ministerul în aceste patru luni nu a facut nimic.

Gorghiu: Va înţeleg supararea pe dl ministrul…

Iordache: Nu sunt supărat…

Gorghiu: Dumnezeule, lăsaţi-mă şi pe mine să duc o frază până la capăt sunteţi atât de surescitat încât nimeni nu poate să ducă o frază până la capăt. Vă spuneam că dacă tot e ministrul aici să nu îl folosim pe post de mobilă să ne uitam la el. Haideţi să îl ascultăm înainte, să vedem de ce a dat atâtea declaraţii contradictorii, ba dă ordonanţe, ba nu mai dă. Ba e urgenţă, ba nu e urgenţă. Dacă tot îl avem aici să profităm de prezenţa dânsului şi alea 2 minute să fie la începutul dezbaterii. Că degeaba îl ţinem 2-3 ore ca pe urmă să ne spună ca nu are ce spune. Dacă are ce spune pe acest subiect haideţi să îl ascultam. Din politeţe mi se pare normal să facem acest exerciţiu în loc să vorbim 20 de minute să facem dezbatere pe procedura dacă îi dăm sau nu cuvântul ministrului.

Până la urmă Tudorel Toader a ajuns să dea explicaţii pentru câteva minute.

Recomandari