UDMR mai face o mizerie si profita ca Dragnea a pierdut majoritatea in Camera. Cere „adoptare in regim de urgenta” a autonomiei speciale in Transilvania

UDMR a depus, luni, la Parlament, un proiect pentru ”transpunerea in legislatie a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezolutia de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918”. Acesta prevede, intre altele, posibilitatea infiintarii, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obtine ”un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa”.

Subpunctul 1 al punctului III, din Rezolutia Adunarii Nationale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 prevede: ”Deplina libertate nationala pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra si judeca in limba sa proprie prin indivizi din sanul sau si fiecare popor va primi drept de reprezentare in corpurile legiuitoare si la guvernarea tarii in proportie cu numarul indivizilor ce-l alcatuiesc”, precizeaza UDMR, citata de news.ro.

Prin urmare, UDMR solicita adoptarea in procedura de urgenta a prevederii legislative care sa asigure minoritatilor nationale:

– Reprezentare proportionala in institutiile administrative la nivel local, judetean, national si european;

– Reprezentare proportionala a minoritatilor nationale in instante si tribunale;

– La nivelul ministerelor, precum si la nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, sa se asigure angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proportional cu numarul persoanelor care apartin minoritatilor nationale istorice, atat la nivel national, cat si la nivel local;

– Modul de administrare autonoma a vietii culturale, invatamantului si culturii minoritatilor nationale istorice se reglementeaza prin Legea privind statutul minoritatilor nationale din Romania;

– Posibilitatea infiintarii, prin lege, a unor regiuni de dezvoltare separate, iar aceste noi regiuni pot obtine, prin lege, un statut de autonomie speciala pentru judetele care apartin unor regiuni istorice sau in care o minoritate nationala istorica are o proportie semnificativa si care, impreuna, corespund cerintelor NUTS 2 prevazute in Regulamentul (CE) 1059/2003.

”UDMR considera ca, in Anul Centenar, a sosit momentul ca principiile care vizeaza convietuirea interetnica sa fie transpuse in lege, astfel cum au fost formulate in Rezolutia adoptata la Adunarea Nationala de la Alba Iulia. Democratia se bazeaza pe statul de drept, iar democratia romaneasca poate fi implinita numai daca prevederile Rezolutiei de la Alba Iulia se implementeaza in legislatia romana”, subliniaza UDMR.

Proiectul UDMR a aparut exact in ziua in care PSD-ALDE a pierdut majoritatea in Camera Deputatilor dupa ce patru deputati ai PSD au trecut, luni, la partidul lui Victor Ponta, Pro Romania.

PSD are in ceast moment 144 deputati, la care se adauga cei 19 ai ALDE. In total, cele doua partide 163 de deputati, insa majoritatea majoritatea de jumatate plus unu din Camera Deputatilor, necesara pentru trecerea unor legi organice si pentru cvorum de vot final este de 165 de voturi.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More