Tupeu: HexiPharma ar fi proba că-n spitale nu mori cu zile, iar mogulii sistemului sunt cinstiţi

0 11

Scandalul Hexi Pharma s-a transformat într-o farsă. Mogulii sistemului medical de stat şi-au mobilizat mercenerii din presă, au inventat o conspiraţie anti-românească şi au decretat că nimic nu trebuie schimbat în spitale.

Nu se mai discută despre oamenii care mor cu zile de pe urma infecţiilor nosocomiale, ci despre bieţii manageri de spitale, oameni competenţi şi cinstiţi, care au fost calomniaţi.

Antena 3 şi confraţii ne transmit că nu se fură en-gros din bugetul pentru sănătate, acuzaţiile şi suspiciunile sunt nişte bârfe murdare.

Totul a pornit de la o declaraţie nefericită şi confuză, despre ancheta asupra Hexi Pharma, a unui domn care a ajuns procurorul general al României. Declaraţia a fost rotogolită şi răstălmăcită până când nu a mai rămas nimic din ea.

Afirmaţia procurorului general Augustin Lazăr potrivit căreia testele „de eficienţă” au avut rezultate „de ambele tipuri, şi negative şi pozitive” s-a transformat în certitudinea că absolut toate verificările ar fi arătat că produsele Hexi Pharma sunt impecabile.

Uitaţi-vă la fostul ministru al Sănătăţii Eugen Nicolăescu. Nu ţin minte să fi scos vreodată un cuvânt despre corupţia din sistemul medical. Dar zilele acestea a devenit foarte vocal: „Eu am citit că Institutul Cantacuzino și un laborator din Italia au verificat probele de la Hexi Pharma și sunt în cantitățile admise diluate (…) Este păcat să distrugi un producător român și să micșorezi încrederea populației în sectorul sanitar românesc”.

Observaţi cum răspândeşte domnul Nicolăescu minciuna: procurorul Lazăr nu a vorbit despre diluarea produselor Hexi Pharma, ci despre „eficienţa” lor şi nu toate probele sunt conforme, chiar şi din această perspectivă, a eficienţei.

Este doar un exemplu al uriaşei campanii de recredibilizare a sistemului medical de stat, de fapt a mogulilor care îl conduc şi care vor să menţină starea de fapt.

O campanie extrem de agresivă, de vreme ce unul din angajaţii turnătorului Dan Voiculescu, Mircea Badea, a cerut intervenţia DIICOT şi aplicarea odiosului articol 404 din Codul Penal, referitor la răspândirea de informaţii false, împotriva celor care au „discreditat sistemul medical” (citat din acelaşi Nicolăescu).

Această ofensivă obraznică porneşte de la certitudinea că guvernul Cioloş pleacă. Cei care vor veni nu vor întrerupe conducta cu bani care alimentează: mogulii din sănătate, o gaşcă de politicieni, câteva grupuri media şi partidele parlamentare. Cioloş şi Vlad Voiculescu au greşit că n-au intrat cu buldozerul în acest sistem criminal.

Ar fi putut să schimbe legislaţia care le conferă inamovibilitate aşa zişilor manageri de spitale şi apoi să-i de afară pe capete, demonstrativ.

Eu sunt un om de dreapta, nu cred că, pe termen lung, aceasta este soluţia, ci dezetatizarea sistemului. Dar, pe termen foarte scurt, asta trebuia făcut şi era posibil, prin schimbarea legii.

Da, am înţeles, Vlad Voiculescu este un om bun. Dar nu este suficient. Dacă ai ales să fii ministru, trebuie să ştii şi să dai de pământ cu astfel de hoţi. Nu vorbim despre nişte găinari care îţi iau 10 lei din buzunar, ci despre inşi responsabili de decesele din spitale.

Foarte bine a scris, recent, tatăl unui băiat mort la Colectiv: guvernul are la dispoziţie un raport devastator despre intervenţia din acea noapte, dar Raed Arafat e neclintit la conducerea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, cu rang de secretar de stat.

Guvernul Cioloş mai are patru luni de viaţă, după care fie PSD, fie USL 2.0, vor relua controlul asupra Executivului. În aceste luni vom vedea dacă am asistat la o păcăleală, în care tehnocraţii erau, de fapt, înţeleşi cu PSD şi PNL să nu se atingă de sursele de bani negri/gri sau există în acest Cabinet şi oameni care vor să facă ceva.

Ce vrea să lase în urma sa ministrul Vlad Voiculescu, în afară de imaginea patetică a unui oengist bine intenţionat, dar incapabil să acţioneze?

Proiectele îndepărtate ale unor „mari spitale”? Iertaţi-mi scepticismul – bazat 100% pe fapte petrecute până acum în România – dar, după alegerile din 2016, aceste mari spitale vor deveni o sursă de bani pentru clientela partidelor. Citiţi ce s-a întâmplat cu proiectul spitalului regional din Iaşi: a fost blocat ani întregi pentru că diverse grupuri de interese se luptau să-l plaseze pe terenul „lor”.

Modul sfidător în care mogulii sistemului medical de stat încearcă să întoarcă scandalul Hexi Pharma în favoarea lor merită o replică dură.

Chiar nu vă este ruşine să ne spuneţi că nu se moare pe bandă rulantă de pe urma infecţiilor nosocomiale, pe care voi nu le raportaţi? Chiar credeţi că nu vedem nenumăratele cazuri de malpraxis sancţionate cu amenzi ridicole? Am uitat cum v-aţi năpustit asupra puţinilor medici care au avut curaj şi au raportat managementul criminal din spitale?

Dacă nu ne vom lupta cu această mafie, va deveni şi mai agresivă, şi mai criminală. Zilele în care controlează sistemul medical de stat se măsoară în vieţi omeneşti, domnule ministru Vlad Voiculescu, domnule premier Dacian Cioloş.

Recomandari