Tudorel Toader: ”Am auzit că judecătorii nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale”

0 53

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat vineri la Iași că ”nu a văzut considerentele” din sentința pronunțată joi în cazul lui Liviu Dragnea, dar ”a auzit că că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale”, potrivit Agerpres. Și premierul Dăncilă a susținut ieri, într-un comunicat oficial, că ”Dragnea a fost condamnat pentru o faptă prevăzută de un articol pentru care există deja o decizie a CCR că trebuie modificat pentru a fi în acord cu regulile Constituției”. Declarațiile celor doi oficiali vin cu câteva zile înainte ca în Comisia Iordache să înceapă dezbaterile la Codul Penal.

“O decizie a Curţii Constituţionale nu poate fi neglijată, nu poate să nu fie luată în considerare, chiar dacă legiuitorul nu pune de acord textul (legii-n.r.) cu decizia Curţii. În momentul în care se publică decizia, textul se suspendă. În 45 de zile, dacă legiuitorul nu pune de acord, textul nu se mai aplică. Aici, decizia cu privire la abuz a fost una interpretativă. Nu a fost una de admitere pur şi simplu, de interpretare, în sensul că, constituţional – repet, eram judecător – în măsura în care neîndeplinirea obligaţiei se referă la o obligaţie prevăzută în lege sau o ordonanţă de urgenţă, nu în orice act normativ indiferent de ierarhia de nivelul lui. Nu cred că un judecător nu ia în considerare o decizie a Curţii Constituţionale”, a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Cei doi fac referire la articolul din Codul Penal care definește abuzul în serviciu. Bombonica Prodana, fosta soție a lui Dragnea, a ridicat în proces o excepție de neconstituționalitate legată de acel articol, dar Curtea Constitutionala a respins, pe 6 iunie 2017, excepția privind articolul 297 alineatul l din Codul penal și a considerat că nu este de competența sa să reglementeze pragul valoric al prejudiciului în cazul abuzului în serviciu. În motivarea deciziei însă, CCR a arătat că ”legiuitorul are obligația de a reglementa pragul valoric al pagubei”.

Toader a comentat vineri, la Iaşi, sentinţa Înaltei Curţi în cazul preşedintelui PSD, Liviu Dragnea, arătând că “mulţi sunt condamnaţi în primă instanţă şi după aceea achitaţi”.

Ministrul Justiţiei a menţionat că a aflat de la televizor despre condamnarea liderului PSD, Liviu Dragnea.

“Am văzut şi eu “condamnă la…”. Şi atât. Ca să emiţi o părere cât de cât avizată trebuie să cunoşti mai întâi şi motivarea. Măcar considerentele acelea, pe care eu nu le-am văzut. Am auzit că doi judecători au făcut majoritatea spre condamnare, că unul a făcut opinie separată, că nu au luat în considerare decizia Curţii Constituţionale, decizie la care am participat pentru că eram încă judecător la Curtea Constituţională”, a afirmat ministrul Tudorel Toader, citat de Agerpres.

Recomandari