Tudorel Toader a incalcat de trei ori legea pentru a se face notar. I-a fost teama ca viitorul ministru al Justitiei nu-i va permite

0 53

Jurnalistul Liviu Avram demonstreaza ca Tudorel Toader a incalcat trei prevederi legale pentru a se face notar. Toader s-a grabit sa isi rezolve aceasta problema de teama ca viitorul ministru al Justitiei il va refuza.

Iata incalcarile sesizate de Liviu Avram:

„1. Cererile pentru alocarea de posturi de notar fara examen pe anul in curs se depun doar pana pe 31 martie, altminteri se reporteaza pentru anul urmator. Tudorel Toader a depus-o pe 10 august, deci postul trebuia eventual alocat abia anul viitor. Or postul sau a fost alocat 12 zile mai tarziu, pe 22 august, sub semnatura unui secretar de stat din subordinea domnului Toader. Celeritate, frate, de nu se mai poate!

2. Un fost judecator (de la ICCJ, acum si de la CCR) poate opta fara examen pentru cariera de notar la maximum un an de la parasirea pozitiei de judecator. Tudorel Toader a parasit CCR acum mai bine de doi ani, deci a depasit cu mult termenul in care putea depune solicitarea.

3. Odata cu cererea de intrare in randul notarilor, solicitantul trebuie sa depuna o declaratie pe proprie raspundere conform careia, de la parasirea functiei de judecator suprem sau constitutional, nu a redevenit magistrat la o alta instanta ori un alt Parchet sau ca nu a optat pentru intrarea in avocatura. Or in acest moment, Tudorel Toader este deja intrat in avocatura. El figureaza ca avocat in Baroul Iasi – ce-i drept, suspendat din activitate ca urmare a faptului ca e si ministru, dar asta nu-l face mai putin avocat”, a scris Avram in Adevarul.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader precizeaza marti, intr-o postare pe Facebook, ca nu intentioneaza sa demisioneze, dupa ce presa a relatat despre demersurile sale in vederea obtinerii unui post de notar public la Iasi si dupa ce presedintele PSD Liviu Dragnea si-a exprimat nemultumirea in legatura cu gestul sau.

„Nu intentionez sa demisionez de la Ministerul Justitiei”, afirma Toader la finalul unei postari care incepe cu formula „Simple precizari!” si continua cu prevederea legislativa in baza careia a solicitat sa ocupe un post de notar public, fara examen.

„Dupa incetarea mandatului ca urmare a expirarii termenului pentru care a fost numit, judecatorul Curtii Constitutionale poate opta pentru intrarea in avocatura sau notariat, fara examen”-art. 69 aln 4) din Legea nr. 168/ 2018, pentru modificarea si completarea Legii nr. 47/ 1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 595 din 12 iulie 2018″, mentioneaza ministrul.

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a cerut admiterea in Uniunea Notarilor Publici, fara examen, la Iasi, lucru permis intrucat are calitatea de fost judecator al Curtii Constitutionale, ministrul solicitand apoi suspendarea din Uniunea Notarilor, pentru a nu se afla in incompatibilitate. Ordinul prin care a fost pusa in aplicare decizia de admitere a solicitarii lui Tudorel Toader, fiind instituit un post de notar la Iasi pentru un judecator CCR, a fost emis o saptamana mai tarziu, fiind semnat de secretarul de stat in Ministerul Justitiei Nicolae Liviu Popa.

Recomandari