„Tudorel Toader a fost luat in suturi, la Bruxelles, in toate birourile in care a intrat”. Sfarsitul dezastruos al „marelui ievaluator” de drept

0 61

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu, specializata pe justitie, dezvaluie ca ministrul Justitiei, Tudorel Toader a fost primit extrem de prost, saptamana trecuta, in birourile oficialilor Uniunii Europene de la Bruxelles. Miercuri, Toader ar putea sa-si piarda mandatul in urma motiunii simple initiata de Opozitie.

Dogioiu afirma ca declaratia de presa de luni a lui Toader, in care si-a prezentat „autoevaluarea”, reprezinta „o noua forma de sfidare marca Tudorel Toader, un om care crede ca nimeni nu i-a inteles decredibilizarea totala interna si externa, confirmata inca o data in periplul de saptamana trecuta de la Bruxelles, cand a fost luat la suturi in toate birourile in care a intrat„.

Intr-un articol publicat pe ziare.com, Dogioiu explica detaliat ce a determinat aceasta atitudine a europenilor fata de Toader.

„Ce a reusit Tudorel Toader in doi ani? Sa anuleze independenta procurorilor, sa initieze si apoi sa pastoreasca distrugerea legilor justitiei, sa fie partas la distrugerea codurilor penale, sa creeze plutonul de executie pentru magistrati pe care sa-l puna la dispozitia lui Liviu Dragnea, sa aduca Romania pe curs de coliziune cu toate institutiile europene, de la Comisia de la Venetia, la Comisia Europeana, sa fie partas la iminenta activarii articolului 7 impotriva Romaniei pe motiv de incalcare a statului de drept, sa fie complice la inundarea Romaniei cu infractori periculosi prin gestionarea mizerabila a recursului compensatoriu.

Nu a existat ministru care sa aduca sistemul judiciar intr-o situatie materiala mai proasta, cu cladiri care cad la propriu pe magistrati si justitiabili, cu instante care functioneaza in foste service-uri auto, precum Curtea de Apel Craiova, cu grefieri care ar avea dreptul sa invoce si ei recursul compensatoriu. Forumul judecatorilor a publicat in urma cu un an poze comparative: conditiile judecatorilor romani si cele ale judecatorilor din Africa.

Este ministrul in mandatul caruia magistratii au declansat cel mai mare protest din ultimii 7 ani, dar nu pe motive salariale sau pentru conditiile mai rau decat precare, ci, premiera aboluta, pentru a-si apara independenta si dreptul de a profesa fara teroarea plutoanelor de executie”, spune jurnalista.

Dogioiu afirma ca sunt sanse mari ca Tudorel Toader sa fie demis de Parlament, avand in vedere recentele declaratii ale lui Liviu Dragnea.

„Sansele de trecere ale motiunii nu mi se par neglijabile. Deja Liviu Dragnea a pus sub semnul intrebarii sprijinul de care se mai bucura ministrul. Ceea ce nu e neadevarat.

Partidul este nemultumit ca nu a primit amnistia, ca nu a primit repunerea in termen pentru toti cei condamnati de completurile de 5, partidul este nemultumit ca noile prevederi ale codurilor penale n-au intrat inca in vigoare, ca Augustin Lazar mai e in functie, ca sectia pentru magistrati este bratul armat al lui Dragnea personal, in general ca tot ce s-a intamplat a fost in folosul lui Dragnea si foarte putin in interesul celorlalti.

Si cineva trebuie sa deconteze asta. Liviu Dragnea are tot interesul sa se debaraseze acum de Tudorel Toader pentru a-i pune in spinare tot decontul furiei din partid si a-l trimite nu de unde a venit – pentru ca acolo nu mai e loc pentru un profesor decredibilizat – ci la cosul de gunoi. Si nici nu va mai fi nevoit sa-l rasplateasca pentru toate serviciile facute”, a scris Dogioiu.

Liviu Dragnea sugereaza ca motiunea de demitere a lui Tudorel Toader ar putea sa treaca

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, l-a amenintat, luni, pe ministrul Justitiei ca motiunea simpla depusa impotriva sa ar putea fi adoptata. Este prima data cand Dragnea lanseaza explicit un astfel de avertisment.

„Vedem miercuri ce sprijin are Toader”, a spus Liviu Dragnea despre ministrul Justitiei.

Intrebat daca Tudorel Toader ar trebui sa aiba emotii miercuri la dezbaterea motiunii de cenzura, Dragnea a raspuns: ”Nu stiu. Chiar nu stiu sa va raspund la aceasta intrebare”.

”Are in continuare sustinerea deputatilor PSD?”, au insistat jurnalistii. ”Vedem miercuri”, a replicat Dragnea.

Recomandari