Trei mari publicaţii, despre şansele lui Kovesi de a obţine şefia Parchetului European: Rămâne un candidat puternic

0 54

Jurnaliştii italieni de la „La Repubblica” relatează despre situaţia Laurei Codruţa Kovesi, candidatul principal la functia de procuror-şef al UE, punând-o în contextul situaţiei politice din România, unde se află la putere un partid descris în cuvinte aspre: „corupt, care îşi spune social-democrat, dar în fapt e naţionalist şi eurosceptic şi care e condus de un „naş”.”

„Laura Codruţa Kovesi rămâne un candidat puternic pentru postul de procuror-şef al Parchetului Uniunii Europene, în ciuda faptului că este ţinta Partidului Social Democrat, condus de Liviu Dragnea, un politician care are o condamnare penală, menţionează jurnaliştii italieni. Ei văd în ceea ce i se întâmplă Laurei Codruţa Kovesi o „răsturnare de situaţie brutală”, dar amintesc că în România este la putere un partid corupt, care îşi spune social-democrat, dar care, în fapt, e naţionalist şi eurosceptic, condus de puternicul Liviu Dragnea, o persoană condamnată penal în primă instanţă. Chiar în perioada când România se află la cârma Uniunii Europene, fostul procuror anticorupţie, marea eroină a protestelor societăţii civile, curajoasa Laura Codruţa Kovesi (45 de ani), a fost inculpată pentru corupţie”, scrie La Repubblica, citat de digi24.ro.

Este o acuză care pare fabricată de la cap la coadă, menţionează autorul articolului. Calitatea de inculpat i-a fost comunicată după audieri de şase ore, care „amintesc în mod sinistru de procesele-farsă ale epocii staliniste a imperiului sovietic”, notează jurnalistul italian. Laura Codruta Kovesi, care anul trecut a fost demisă de la conducerea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, trebuie să se prezinte în fiecare zi la poliţie, i se interzice să părăsească ţara şi nu are voie să stea de vorbă cu presa. Comisia Europeană şi-a exprimat imediat extrema îngrijorare cerând în mod oficial autoritătile române să-şi reconsidere demersurile, se precizează în articol.
Ani de zile, Laura – pe care La Repubblica a intervievat-o de mai multe ori, ea mereu declarând că nu are încredere în putere, dar nici nu se teme, în ciuda îndelungatelor perioade de ameninţări şi supraveghere – a anchetat politicieni de toate culorile, suspecţi de corupţie, deturnare de fonduri, fraudă electorală şi a dat pe mâna justiţiei mii de inculpaţi, scrie La Repubblica notând şi declaraţia de vineri a fostei şefe DNA, făcute când s-a prezentat pentru prima dată la secţia de poliţie în cadrul controlului judiciar: „Este clar că vorbim de o campanie de intimidare şi de persecuţie împotriva mea şi împotriva oricui luptă contra corupţiei, acest cancer al societăţii şi al economiei, o campanie care încalcă legi şi Constituţia”.

Liviu Dragnea – care este condamnat pentru fraudă electorală şi anchetat pentru deturnare de fonduri UE – nu poate să ocupe funcţii guvernamentale, dar are în mână majoritatea, exact ca un „naş”, şi conduce un război fără scrupule împotriva supermagistratei. Este de aşteptat ca în următoarele ore, în weekend, societatea civilă să iasă în stradă. Este solidară cu Laura şi împotriva diverselor legi ale guvernului, care încet-încet ia din independenţa puterii judiciare şi dă posibilitatea oricărui politician corupt şi anchetat de a se salva sau de a se bucura de amnistie şi graţiere, afirmă La Repubblica. România, după sângeroasa cădere a tiranului stalinist Nicolae Ceauşescu, s-a întors la democraţie şi se bucură de una dintre cele mai mari rate de creştere economică din UE, dar în aceleaşi timp este şi în fruntea indexului pentru corupţie şi suferă de pe urma emigrării în masă a tinerilor, un fenomen care vine şi ca reacţie la proasta guvernare, conchide La Repubblica, nu înainte de a menţiona din nou că Laura Codruţa Kovesi este considerată cea mai puternică candidatură pentru viitorul post de procuror-şef al Parchetului European.

Le Monde: „Serios handicap” pentru candidatura Laurei Codruţa Kovesi

Şi presa franceză scrie despre Laura Codruţa Kovesi. Le Monde titrează: „Vizând-o pe Laura Codruţa Kovesi, puterea din România atacă un simbol”. Publicaţia menţionează că înainte de inculparea sa contestată fosta şefă a DNA era într-o bună poziţie de a deveni şef al noului parchet european.

Până de curând favorită să devină primul conducător al noului parchet european, românca Laura Codruţa Kovesi este acum într-o poziţie dificilă. Atacată de propriul guvern, procuroarea, foarte populară în România pentru lupta sa neabătută contra corupţiei, a fost inculpată pentru fapte de corupţie – pe care ea le contestă – de un organism judiciar a cărui independenţă este criticată. Controlul judiciar care i-a fost impus îi interzice să vorbească cu presa despre dosarul ei şi să părăsească ţara. În opinia Le Monde, asta constituie „un serios handicap”, pentru că Uniunea Europeană trebuie să decidă în următoarele săptămâni asupra candidaturii sale.

Susţinută de Parlamentul European, Kovesi concurează cu francezul Jean-François Bohnert, care este susţinut, în schimb, de statele membre. Guvernul social-democrat român duce de mai multe săptămâni o amplă ofensivă pentru a o discredita pe doamna Kovesi, pe care a demis-o de la conducerea parchetului anticorupţie în iulie 2018, scrie Le Monde. Vineri, ea a obţinut sprijinul mai multor responsabili politici europeni. „E total inacceptabil. Cer statelor membre să condamne această procedură şi Comisiei Europene să garanteze că procesul de selecţie este just şi independent”, a declarat Manfred Weber, profitând de ocazie pentru a le cere rivalilor socialişti să critice derivele partidului din România afiliat la grupul lor politic.

Şi agenţia France-Presse a scris că restricţiile impuse Laurei Codruţa Kovesi riscă să-i împiedice apărarea candidaturii, în cazul în care îi va mai fi solicitată prezenţa la Bruxelles.

The Economist: Test pentru UE. Trebuie să arate că are curaj

„Intimidarea procurorului. României pare să-i fie atât de frică de Laura Codruţa Kovesi, încât a inculpat-o”, titrează şi The Economist, care adaugă că guvernul de la Bucureşti este „disperat” să blocheze activitatea procurorului.
„Politica românească este, de departe, murdară şi coruptă. Baronii de partid împart joburi şi contracte publice. Oligarhii care deţin posturi de televiziune le folosesc ca maşinării de propagandă pentru a distruge reputaţiile rivalilor sau pentru a fi ei aleşi. În UE, numai Ungaria, Grecia şi Bulgaria sunt mai jos decât România în Indexul de percepţie a corupţiei întocmit de Transparency Internaţional. O singură excepţie strălucită în acest stat a fost DNA, care a fost condus de Kovesi”, menţionează The Economist. În România, însă, a fi devotat în slujba serviciului public nu rămâne de obicei nepedepsită, scrie, cu o notă de sarcasm, The Economist.

În opinia publicaţiei (articolul nu are un autor, ci este asumat colectiv), scopul pare să fie împiedicarea Codruţei Kovesi să obţină postul de la Bruxelles. The Economist a explicat că sursa conflictului dintre Kovesi şi actualul guvern datează din 2015, când DNA l-a pus sub acuzare pe Liviu Dragnea pentru fraudă electorală, ulterior el fiind condamnat, ceea ce l-a împiedicat să ajungă premier. Totuşi, conduce ţara din spatele scenei şi tocmai a atacat cu apel această condamnare, precizează publicaţia.

Perspectiva ca Laura Codruţa Kovesi să devină procuror-şef european ar fi un blestem pentru necinstiţii din guvernul României. Până acum, OLAF nu avea prerogative de a cerceta cazuri, ci doar sesiza autorităţile naţionale atunci când avea suspiciuni de fraude cu fonduri europene. Noul Parchet european va avea mai multă putere, arată The Economist.

Miza este mare. „Dacă UE permite României să saboteze candidatura lui Kovesi, va fi semnalul că nu are curajul de a lupta cu corupţia generalizată din unele din statele sale membre”, conchide pe un ton categoric articolul din The Economist.

Recomandari