Tranzactie spectaculoasa in Polonia. Statul a cumparat o colectie de arta evaluata la peste 2 miliarde de euro

0 44

„Doamna cu hermina” a lui Leonardo da Vinci, unul dintre cele patru portrete feminine cunoscute ale artistului trece joi sub controlul statului polonez, in urma unei tranzactii spectaculoase, in mare parte secreta, relateaza AFP.

La finalul negocierilor confidentiale intre Ministerul Culturii si fundatia Czartoryski – care gestioneaza o colectie bogata ce cuprinde si tabloul pictat la Milano la finalul secolului al XV-lea – aceasta urmeaza sa-si schimbe proprietarul. Ministerul a facut anuntul in termeni prudenti, vorbind despre „reglementarea definitiva a statutului Colectiei printilor Czartoryski”, dar ministrul Piotr Glinski a folosit termenul de „cumparare”.

„Suma pentru care statul polonez va cumpara aceasta colectie, cu tot cu imobile si revendicarile privind piesele disparute si eventual regasite in viitor, nu are legatura cu pretul pietei ci este una de cateva ori mai mica”, a declarat ministrul pentru postul public de radio.

Suma nu este cunoscuta, dar media poloneze vorbesc de circa 230 de milioane de euro. Valoarea reala a colectiei, din care fac parte mai multe zeci de mii de obiecte, printre care si „Bunul samaritean” al lui Rembrandt, este dificil de estimat si ar putea depasi doua miliarde de euro. Potrivit presei, numai „Doamna cu hermina” este asigurata pentru circa 350 de milioane de euro.

Una dintre cele mai vechi si mai bogate din Europa, aceasta colectie a fost infiintata in 1801 de printesa Izabela Czartoryska pentru a reuni si conserva operele de arta poloneze si europene intr-un moment in care tara sa era dezmembrata si ocupata de trei puteri vecine. Dupa caderea comunismului, aceasta s-a aflat in proprietatea Fundatiei Czartoryski, prezidata de fondatorul sau, printul Adam Karol Czartoryski, care traieste in strainatate. Comorile din colectie sunt conservate la Muzeul National din Cracovia.

Din punctul de vedere al guvernului, cel mai important este faptul ca aceasta colectie sa nu iasa niciodata din Polonia, ceea ce parea posibil atata timp cat ea apartinea unei fundatii care va fi controlata intr-o zi de mostenitorii printului in varsta de 76 de ani, care nu au legaturi personale directe cu Polonia.

„Intentia ministrului culturii si al patrimoniului national este de a o pastra in Polonia pentru generatiile viitoare”, a indicat ministerul intr-un e-mail trimis AFP.

Negocierea secreta cu statul a provocat vii tensiuni cu consiliul de administratie polonez al Fundatiei, care si-a prezentat demisia.

„Consiliul nu a participat la discutii, nu a avut nicio influenta nici asupra redactarii contractului, nici asupra sortii institutiei dupa achizitionarea sa de catre stat, nici asupra pretului vanzarii care, asa cum am aflat din media, se indeparteaza enorm de valoarea reala” a colectiei, si-a exprimat regretul presedintele sau demisionar Marian Wolkowski-Wolski.

Considerat de critica „primul portret modern”, intrucat propune un chip redat natural in timp ce priveste spre stanga si nu unul pictat strict din profil sau din fata, „Doamna cu hermina” o reprezinta, dupa toate probabilitatile, pe Cecilia Gallerani. Poetesa si prietena a poetilor, tanara a avut o relatie sentimentala cu Ludovico Sforza, duce de Milano, care i-ar fi comandat portretul lui Leonardo da Vinci.

Hermina pe care tanara o tine in brate ar putea fi o aluzie la ducele de Milano, decorat cu Ordinul Herminei.

„Hermina, simbol al puritatii, era reprezentata pe armele ducelui”, subliniaza Grazyna Bastek, experta in pictura italiana in cadrul muzeului national din Varsovia.

Pictat in ulei pe lemn, „tabloul a ramas probabil in proprietatea Ceciliei, devenita doamna Bergamini, pana la moarte sa, in 1536. Soarta picturii in timpul celor 300 de ani care au urmat ramane un mister, la fel ca si circumstantele achizitionarii sale de catre printul Adam Jerzy Czartoryski in jurul anului 1800”, in Italia, a adaugat Grazyna Bastek.

Dupa mai multe peripluri in timpul razboaielor mondiale, furata de nazisti si apoi regasita in Bavaria in vila lui Hans Frank, fost guvernator al Poloniei ocupate, tabloul lui Leonardo da Vinci a revenit definitiv la Cracovia in 1946.

Recomandari