Tradiții și obiceiuri străvechi de Dragobete. Ce trebuie să facă fetele ca să le meargă bine tot anul

0 52

Dragobete, în mitologia poporului nostru, era zeul tinereții, al veseliei și iubirii. Personajul Dragobete a fost transmis de la vechii daci și apoi transformat într-un patron al iubirii. Ziua în care se serbează Dragobetele coincide cu sărbătoarea Aflării Capului Sfântului Ioan Botezătorul. 

 Legendele populare ni-l prezintă pe Dragobete ca pe un tânăr chipeș și iubăreț care seducea toate femeile întâlnite în cale. El, este în multe legende considerat ca fiind fiul babei Dochia și celebrarea lui are o semnificație aparte.

 Dragobetele marchează un început, al unui nou anotimp dar și un sfârșit, al desfrâurilor lumești, deoarece începe Postul Paștelui.

 În unele zone ale țării, se obișnuia ca tinerii, flăcai și fete îmbrăcați în straie de sărbătoare, să culeagă din pădure buchețele cu primele flori de primăvară.

 În mijlocul zilei, la prânz, fetele fugeau către sat și se lăsau prinse și sărutate, doar de băiatul drag. Sărutul semnifica logodna celor doi și seara, aceasta era anunțată, în cadrul familiilor celor doi și în cadrul comunității satului.

 Cei care participau și se bucurau de această sărbătoare erau binecuvântați în acel an, feriți de boli și se bucurau de belșug. Cei care nu se bucurau de această sărbătoare, erau pedepsiți ca în acel an, să nu poată iubi.

 Cu mult timp în urmă, tinerele necăsătorite obișnuiau să strângă zăpada care nu se topise, numită și zăpada zânelor și cu apa care rămânea în urma topirii acesteia să facă descântece de iubire și ritualuri de înfrumusețare. Fetele își clăteau fața cu această apă pentru a ajunge la fel de frumoase ca zânele.

 Băieții tineri, în unele zone din țară, se făceau frați de cruce pe viață prin crestarea de cruci pe brațe, atingerea tăieturilor și rostirea unui jurământ.

 În această zi, bărbaților nu le era permis să supere femeile și nici să se certe cu ele. În caz contrar, urma un an greu și o primăvară plină de ghinioane.

 În ziua de Dragobete  se spune că trebuie să atingi măcar o persoană de sex opus, altfel nu vei fi doar singură, ci te va ocoli norocul tot anul.

 Bătrânii satului, în această zi se preocupau de animalele din ogradă mai mult ca de obicei. Se credea că în această zi, păsările își aleg perechea pe viață. De Dragobete sacrificarea animalelor este interzisă. Sunt interzise și lucrul câmpului, țesutul, cusutul,dar este permisă curățenia care este aducătoare de prospețime și spor în casă.

 Este interzis flăcăilor și fetelor să plângă în această zi deoarece în lunile următoare vor avea necazuri și supărări.

Recomandari