„Tovarasul Toader Tudorel, coleg bine pregatit politic”. A fost un activist de nadejde al Partidului Comunist Roman

0 54

Bogdan Constantin Dogaru, licentiat al Facultatii de Arhivistica din Bucuresti, a gasit documente care arata ca Tudorel Toader a fost un activist de nadejde al Partidului Comunist Roman, el fiind promovat chiar si „propagandist” al PCR. 

Intr-un articol publicat pe g4media.ro, Dogaru prezinta ascensiunea in Partidul Comunist Roman al lui Tudorel Toader.

Tudorel Toader nu a fost un simplu membru de Partid ci a detinut pozitii importante in aparatul UTC si PCR. A ocupat atat functia de secretar al Biroului Organizatiei de Baza al UTC la Liceul „Unirea” din Focsani (1975-1979) cat si pe cea de secretar al Biroului Organizatiei de Baza al Asociatiei Studentilor Comunisti de la Facultatea de Drept din Iasi (1982-1986). A devenit membru cu drepturi depline in PCR in noiembrie 1984. La 18.01.1985 Comitetul Municipal Iasi al Partidului Comunist Roman ii elibereaza carnetul de membru nr. 3705174.

De altfel aceste date sunt consemnate de el insusi in autobiografia din 30 martie 1989: „In perioada 1982-1986 am urmat cursurile de zi ale Facultatii de Drept-Sectia stiinte juridice din Iasi. In perioada facultatii am indeplinit functia de secretar al biroului organizatiei ASC de an”. (…) „Tot in timpul facultatii, in luna noiembrie 1984, am fost primit in randurile Partidului Comunist Roman, fiind titularul carnetului de membru nr. 3705174, eliberat la 18.01.1985 de catre Comitetul Municipal Iasi al Partidului Comunist Roman”.

In perioada 1986-1989 este membru al Organizatiei PCR-Justitie la Procuratura Locala Panciu. Structura PCR a Procuraturii Locale Panciu se subordona pe orizontala Comitetului Orasenesc Panciu al PCR iar pe linie verticala Sectorului Pentru Probleme Speciale Vrancea al PCR care dirija si controla activitatea organizatiilor de baza ale Securitatii, Justitiei, Militiei si Armatei.

Destoinicia cu care a muncit pentru implementarea directivelor Partidului a determinat conducerea Comitetului Orasenesc Panciu a PCR sa il propuna pe Tudorel Toader pentru a ocupa functia de secretar al Biroului Organizatiei de Baza Procuratura-Justitie, in august 1989. Mai mult, dupa frecventarea cursurilor Universitatii Politice de Conducere in 1989, comunistul Tudorel Toader este incadrat ca propagandist PCR la cercul de invatamant politico-ideologic de la Consiliul Popular al Orasului Panciu.

Fapt interesant, actualul ministru al Justitiei, a finalizat cursurile ideologice de la Universitatea Politica de Conducere cu nota 10, dovedind astfel ca si-a insusit cu temeinicie tezele marxist-leniniste. Analizand „conceptia PCR, a tovarasului Nicolae Ceausescu cu privire la necesitatea infaptuirii unei unitati noi a partidelor comuniste si muncitoresti” acesta consemna:

„Unitatea de actiune in construirea socialismului si comunismului exista si trebuie sa se dezvolte in cadrul conditiilor concret istorice ale fiecarei tari, ale fiecarui partid comunist de guvernamant. Nu exista sabloane … se pot trasa directii de urmat pentru toate tarile socialiste dar nici una dintre ele istoriceste nu poate renunta la principiile fundamentale create de Marx, Engels, Lenin si de toata practica revolutionara. Dezvoltarea in continuare a socialismului nu poate consta in a imprumuta forme si modele ale societatii capitaliste ci trebuie sa reevalueze calitativ formele si metodele societatii socialiste”.

O alta tema analizata de Tudorel Toader a fost „Crearea unui nou sistem democratic de conducere a societatii, unic in felul sau, care asigura participarea intregului popor la conducerea tuturor sectoarelor de activitate, la infaptuirea politicii interne si externe a Partidului si statului nostru socialist, realizare de importanta istorica a Epocii Nicolae Ceausescu”.

Tovarasul procuror comunist vorbeste despre „o serie de organisme ale democratiei muncitoresti care prin activitatea lor sa realizeze principiul fundamental al conducerii societatii noastre socialiste de catre toate categoriile de oameni ai muncii. Acest mod de angajare a participarii maselor populare la conducerea societatii se subsumeaza in tara noastra principiului de maxima generalitate al infaptuirii socialismului cu poporul si pentru popor”.

„O alta modalitate de participare a oamenilor muncii la actul decizional este consultarea periodica prin referendum, in problemele cele mai importante si prin marile adunari populare organizate de secretarul general al partidului” (adica de Nicolae Ceausescu).

Ca si comunist, Tudorel Toader se bucura de aprecierea colegilor sai de munca de la Procuratura Panciu. De exemplu un procuror, membru PCR in cadrul organizatiei Procuratura-Justitie, care figureaza in perioada 1987-1989 si ca „S.A.” (sursa aprobata) in reteaua informativa din Panciu a locotenent-colonelului Bulareanu Gheorghe din cadrul Serviciului I (informatii interne) al Securitatii Vrancea, a facut o caracterizare pozitiva colegului Tudorel Toader la 30 martie 1989: „Arat ca din luna septembrie 1986 il cunosc pe tovarasul Toader Tudorel, procuror in cadrul aceleiasi unitati de procuratura ca pe un coleg bine pregatit profesional si politic cu comportare corecta si demna in familie si societate. In cadrul organizatiei de partid a avut atitudini critice si autocritice participand activ la dezbaterea problemelor puse in discutie”.

Atasamentul lui Tudorel Toader fata de politica PCR rezulta si din caracterizarea facuta de secretarul principal al Procuraturii Locale Panciu, Popa Stefan, membru PCR din 1967: „Cunosc pe tovarasul Tudorel Toader din luna septembrie 1986, de cand a venit in aceasta unitate de procuratura in functia de procuror ca pe un tovaras bine pregatit profesional si politic. Are o comportare foarte buna in familie si societate. Ca membru PCR se achita constiincios de sarcinile ce ii sunt incredintate, in adunarile generale fiind combativ si cu spirit de initiativa”.

Bogdan Constantin Dogaru este licentiat al Facultatii de Arhivistica din Bucuresti, promotia 2004, specializarea arhivistica-istorie; absolvent in 2008 al cursurilor de master (specializarea arhivistica contemporana) la aceeasi facultate; autor al unor lucrari, studii si articole despre istoria evreilor, istoria societatii civile (societati, asociatii, cluburi) si istoria serviciilor secrete.

Recomandari