„Toți se mirau că suntem din România”. Elevi extraordinari la Școala Internațională de Fizică din Italia

0 33

Elevii români când învață sunt la fel de buni ca elevii din alte țări. Păcat că foarte mulți elevi din România își folosesc talentele la chiulit și nu fac un efort să învețe chiar și o materie „insipidă” ca fizica. De parcă în viața asta vor face doar ce doresc.

Elevi de la Colegiul Național”Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe au reprezentat România la a șasea ediție a Masterclass-ului Internațional de Fizică Modernă și Cercetare, INSPYRE 2016 din Frascati, Roma, 15-19 februarie 2016, anunță gazetaromânească.ro.

La Școala Internațională de fizică din Frascati au participat 68 de elevi din 8 tări europene. România a fost reprezentată de elevii Sebastian Samoilă (clasa a XII a ) și Filip Teodor Bundan ( clasa a XI a), însoțiți de profesorul de fizică, Luminița Costea. Alături de echipa țării noastre au fost participanți din Italia, Franța, Germania, Anglia, Spania, Portugalia și Bosnia Herțegovina.

Tema actualei ediții a fost „The Quantum Legacy” („Moștenirea cuantică”). Elevii au participat timp de 5 zile la cursuri susținute de cercetători și profesori universitari în limba engleză și au avut șansa de a face experimente chiar în laboratoarele Institutului Național de Fizică din localitatea Frascati.

„Am cunoscut elevi din alte tări, cu unii chiar am păstrat legătura, am schimbat impresii, am văzut mentalități diferite și am putut să vedem cum arată un institut de fizică. De asemenea, am înțeles că la noi în liceu chiar se învață limba engleză. Toți se mirau că suntem din România, deoarece după elevii din Anglia, noi eram cei care conversau cel mai bine în engleză.”

Coordonatorul elevilor, profesoara Luminița Costea, a participat cu elevi la toate edițiile școlii de fizică de la Frascati. Regretă că numărul de locuri este limitat, motiv pentru care doar 2 elevi, cei mai buni dintre cei mai buni, au fost acceptați. „La Institutul de Fizică al Italiei există mai multă înclinare spre tineret. Au mai multe tipuri de activități: cursuri doar pentru elevii italieni, pentru studenți, vizite pentru publicul larg și așa mai departe. Faptul că organizatorii, cercetătorii și profesorii universitari își rup din timp să pregătească evenimentul, chiar dacă este pentru o săptămână, înseamnă clar că sunt conștienți că educația tinerilor contează enorm. Trebuie să ai ce lăsa în urma ta. Degeaba ești doar tu bun. Dacă nu ai pe cine lăsa în urma ta, înseamnă că munca ți se va duce de izbeliște”, a menționat Luminița Costea.

Articol relatat de portalul RB.

Recomandari