Toader face un pas în spate după ce Adina Florea s-a făcut de râs în CSM

0 42

Tudorel Toader nu mai este atât de sigur că Adina Florea este potrivită pentru a prelua conducerea DNA, iar asta după ce candidata lui Toader s-a făcut de râs în CSM. Astfel, acesta a evitat să răspundă, marți dimineața, dacă va merge înainte și îi va trimite președintelui Iohannis propunerea de numire a Adinei Florea în funcția de procuror-șef al DNA.

“Vedem considerentele și vedem ce vom face mai departe”, le-a spus Toader jurnaliștilor. Întrebat dacă asta înseamnă că s-a răzgândit, ministrul a repetat: “așteptăm considerentele”.

Adina Florea a fost luni audiată de secția de procurori a CSM, primind aviz negativ. Singurul care a votat pentru Florea a fost chiar cel care a propus-o, adică Toader. Urmeaza acum ca Secția de procurori să își motiveze avizul, acestea fiind considerentele pe care le așteaptă ministrul.

Avizul CSM este consultativ (obligatoriu doar de obținut, nu și de respectat), motiv pentru care Toader anunțase încă de acum câteva săptămâni că, deși se așteaptă să fie negativ, nu va ține cont de el și îi va trimite oricum președintele propunerea numirii Adinei Florea.

La acel moment, audierea lui Florea fusese amânată până la lămurirea situației privind sesizarea Inspecției Judiciare cu privire la dosarul legat de proveniența protocolului secret SRI-Parchetul General publicat de Darius Valcov.

Luni a avut loc până la urmă audierea. Pusa să își prezinte proiectul de management cu măsurile pe care le va lua dacă va ajunge șefa DNA, Florea a folosit majoritatea timpului alocat pentru a o critică pe Laura Codruța Kovesi.

Cea care vrea să fie șefa DNA a făcut acuzații grave despre presupuse abuzuri ale procurorilor, acuzând și în față membrilor CSM că DNA a făcut “vedete inculpați” și i-a plimbat în cătușe pe la televizor. Pusă să explice acuzațiile, Florea a recunoscut că, de fapt, nu are date și a preluat doar informații apărute în spațiul public, multe dintre ele lansate de politicieni.

Mai mult, ea a făcut și afirmații extrem de grave pentru un procuror. A spus că nu a fost niciodată un procuror independent (ulterior a precizat că s-a exprimat greșit), a lăudat unele modificări aduse Legilor Justiției și a precizat că ea crede că loialitatea procurorilor trebuie să fie față de instituțiile statului, inclusiv față de Parlament.

Florea a afirmat și că ar fi mers în locul lui Kovesi să fie audiată într-o comisie parlamentară și, dacă acea comisie i-ar fi cerut, ar fi oferit dosare clasate, scrie comisarul.ro.

Recomandari