Timmermans distruge sperantele infractorului Dragnea. Comisia Europeana este gata sa foloseasca „toate instrumentele” pentru a bloca OUG-ul menit sa-l spele pe seful PSD

0 3

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, afirma intr-un raspuns la o interpelare a europarlamentarului german Ska Keller ca, in cazul Romaniei, Comisia Europeana „isi reafirma hotararea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a promova si a pune in aplicare respectul pentru valorile europene de baza”. Keller dorea sa afle cum ca reactiona Comisia in cazul in care guvernul de la Bucuresti va forta adoptarea unei ordonante de anulare a sentintelor date de completurile de cinci judecatori.

„Comisia urmareste cu mare ingrijorare evolutiile privind statul de drept din Romania, inclusiv discutiile referitoare la o posibila ordonanta de urgenta care sa dea posibilitatea celor condamnati definitiv sa conteste sentintele in urma deciziei Curtii Constitutionale care a vizat completurile de 5 judecatori ale Inaltei Curti de Casatie si Justitie (7 noiembrie 2018). Comisia a atras atentia in repetate randuri si la toate nivelurile asupra faptului ca Romania trebuie sa readuca urgent procesul de reforma in justitie pe calea cea buna. Acest lucru inseamna sa faca progrese, nu regrese si sa se abtina de la orice masura care ar anula realizarile obtinute in ultimii ani.

Pentru a obtine acest lucru, cel mai bun punct de plecare ramane abordarea trasata de Comisie in ultimul raport MCV din noiembrie 2018, sa fie stopate modificarile, iar procesul sa fie reluat de la capat pe baza unor consultari veritabile si a expertizei oferite de institutiile internationale.

Comisia isi reafirma hotararea de a folosi toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a promova si a pune in aplicare respectul pentru valorile europene de baza, prevazute in articolul 2 al Tratatului Uniunii Europene, inclusiv statul de drept, in toate statele membre”, afirma Timmermans in raspunsul adresat lui Ska Keller.

Pe 24 ianuarie 2019, Ska Keller a avut urmatoarea interpelare: „Curtea Constitutionala a Romaniei a decis pe 7 noiembrie 2018 ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a incalcat atributiile autoritatii legislative prin faptul ca a refuzat sa-i traga la sorti pe toti judecatorii din completurile de 5. In decizie se prevede ca ea se aplica doar de la data publicarii si doar cazurilor aflate in curs de judecata.

Potrivit declaratiilor facute de ministrul Justitiei si de prim-ministrul Romaniei, intentia este de a fi adoptata o ordonanta de urgenta pentru a permite infractorilor de rang inalt sa beneficieze retroactiv de decizia Curtii Constitutionale.

Masura avut in vedere ar constitui o incalcare a statului de drept, deoarece ar avea efecte retroactive, un lucru interzis, dar si pentru ca ea s-ar aplica doar Inaltei Curti de Casatie si Justitie, singura instanta competenta sa judece dosarele demnitarilor.

Ce masuri va lua Comisia pentru a apara statul de drept din Romania in acest caz? Intentioneaza Comisia sa activeze planul de actiune privind statul de drept pentru a evalua situatia din Romania?”.

Recomandari