Timmermans, avertisment pentru Guvernul Dăncilă: Vom acţiona imediat şi ferm dacă ia măsuri care afectează justiţia

0 59

Prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a avertizat miercuri Guvernul României, în cadrul unei conferinţe de presă, că instituţia pe care o reprezintă va acţiona imediat dacă se vor lua decizii controversate în domeniul justiţiei prin care s-ar garanta impunitate demnitarilor de rang înalt.

„Situaţia din România. Am informat Colegiul cu privire la situaţia din România. România trebuie să revină urgent la un proces de reformă. Asta înseamnă sa meargă înainte, nu înapoi şi să se abţină de la orice paşi care ar putea să ducă la un regres al tuturor lucrurilor realizate în ultimii ani”, a declarat Timmermans.

Numărul doi din Comisia Europeană a avertizat Guvernul Dăncilă să nu ia măsuri care afectează sistemul judiciar şi să creeze impunitate pentru demnitarii de rang înalt care au pedepse pentru corupţie.

Timmermans a explicat că a avut mai multe discuţii cu premierul Viorica Dăncilă şi i-a cerut rezultate. Mai mult, i-a transmis foarte clar că „a vorbi de dragul vorbei nu e suficient, avem nevoie de acţiuni urgente care trebuie să apară cât mai curând”.

Prim-vicepreşedintele CE susţine că, din păcate, nu a putut încă să tragă concluzia că România „se află pe drumul cel drept” şi a atras atenţia că, dacă aceste probleme nu sunt rezolvate, CE va fi nevoită să ia atitudine.

Reporter: Comisia Europeană e pregătită să acţioneze? Când, cum, înainte de alegerile europene?

Timmermans: Nu am spus întâmplător că asta e o chestiune urgentă, pentru că în scurt timp ar putea fi decizii care ar duce la risc de impunitate sau ar crea impunitate, sau ar schimba sistemul judiciar, astfel încât să se dea înapoi lupta anticorupţie. Şi pot să vă spun că atunci Comisia va acţiona urgent, în termeni de zile, ca să ne asigurăm că se înţelege foarte clar decizia noastră. Nu e timp de pierdut, dacă e motiv să acţionăm imediat, o vom face în termen de câteva zile.

Reporter: Aţi discutat cu Guvernul român despre candidatura Codruţei Kovesi la şefia Parchetului European?

Timmermans: Comisia a fost foarte clară, Kovesi este candidata preferată a PE pentru a deveni primul procuror şef european, am avut ocazia de a lucra cu dna Kovesi de-a lungul anilor, e un jurist de mare, mare calitate, o persoană pe care o admir pentru curajul său, şi cred că ea trebuie să-şi poată prezenta candidatura pentru a se lua o decizie în cunoştinţă de cauză şi am expus această poziţie clar Guvernului român.

Reporter (TVR): Aţi transmis un mesaj foarte puternic, dacă azi Guvernul va adopta cele două ordonanţe, putem considera asta drept un eşec al negocierilor? Şi dacă veţi acţiona după, va fi tardiv, căci ele vor fi adoptate (şi vor produce efecte).

Timmermans: Am avut întâlniri intensive cu reprezentanţii Guvernului român, le-am dat toate indicaţiile pentru a evita această situaţie, dar dacă ei vor persista, Comisia Europeană va reacţiona ferm şi imediat!

Recomandari