Taxa de autostradă pentru șoferii străini, aprobată de Parlamentul German

0 45

Faimoasele autostrăzi din Germania nu vor mai fi la îndemână pentru cetățenii străini, care în curând vor fi nevoiți să plătească taxă de autostradă. Parlamentul german a adoptat proiectul de lege, care a fost criticat de țările vecine în special, relatează Deutsche Wellle.

Camera superioară a Parlamentului din Germania a aprobat proiectul de lege care prevede ca din 2019 șoferii străini să plătească o taxă pentru folosirea autostrăzilor. Votul din Bundesrat a pus capăt unui proces legislativ vechi de patru ani, pe parcursul căruia taxa a fost blocată de către Comisia Europeană în 2015, pe motiv că i-ar dezavanta pe automobiliştii străini, contrar legislaţiei europene.

Astfel, șoferii străini vor plăti taxă de autostradă, iar preţurile, în funcţie de mărime şi standardele de mediu, vor varia între 67 de euro şi 130 de euro pe an. Proprietarii vehiculelor pe benzină vor plăti mai puţin decât cei ai vehiculelor diesel, ca şi cei de automobile Euro 6.

Şoferii străini vor mai avea opţiunea  de a plăti taxe de drum pe perioade scurte – fie pe 10 zile, fie pe două luni, care vor costa între 2,5 euro şi 50 de euro.

Taxa a fost un proiect major al aripii conservatoare a coaliţiei de guvernământ, Uniunea Creştin Socială (CSU), partenerul bavarez al Uniunii Creştin Democrate (CDU) al cancelarului Angela Merkel, şi al ministrului Transporturilor Alexander Dobrindt.

Ministrul Dobrindt a avut sarcina de a negocia modificările proiectului cu Comisia Europeană, rezultând că şoferii străini vor plăti taxe diferite, pe perioade scurte de timp. În ciuda votului din Camera Superioară a Parlamentului german, taxa rămâne controversată, unele guverne regionale continuând să fie nemulţumite.

”În regiunile de graniţă, clienţii din ţările vecine sunt esenţiali”, a declarat Volker Wissing, ministrul Transporturilor al landului Renania-Palatinat, care are graniţă cu Belgia, Luxemburg şi Franţa.

Acest land a votat în favoarea comitetului de mediere, care ar fi încercat să asigure accesul gratuit pe porţiuni ale autostrăzilor, în apropierea graniţelor germane.

Proiectul este criticat de Austria, Olanda şi Belgia, care au avertizat că vor lua măsuri legale. De altfel, guvernul Austriei intenţionează să dea în judecată Germania la Curtea Europeană de Justiţie.

Recomandari