Tăriceanu atacă dur Comisia Europeană și pe Timmermans folosind un dublu discurs: Despre OUG, spune că „tot felul de caraghioși citesc și ei câte un titlu”, dar când ajunge la „abuzurile” din justiție afirmă că „la Comisie primesc toate informațiile”

0 48

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a atacat dur Comisia Europeană și pe Frans Timmermans, joi seara, într-o emisiune la Antena 3, pe care, în funcție de subiect, îi acuză ba că sunt dezinformați, ba că „primesc toate informațiile”.

Întrebat despre OUG pe justiție, Tăriceanu a ținut să precizeze că Guvernul dă ordonanțe, nu Parlamentul, Guvernul are autonomia proprie și e supus controlului parlamentar, ordonanțele după ce sunt date sunt trimise la Parlament.

„Primul ministru nu ne cere aprobare pentru ce ordonanțe dă. Ce știu eu și de la primul ministru și de la ministrul Justiției este că pregătesc într-adevăr o ordonanță de urgență care să includă toate acele prevederi din Codul Penal și Codul de Procedură Penală care au fost declarate neconstituționale. Ele trebuie reformulate și există un termen care e depășit de mult. Sunt și directivele europene, cum e cea privind prezumția de nevinovăție, e și recursul compensatoriu. Astea sunt elementele pe care le pregătește Guvernul, din câte știu”, a spus liderul ALDE.

Întrebat despre faptul că „se speculează că în aceste OUG ar pute fi prevederi care favorizează o persoană sau alta”, Tăriceanu a replicat: „De cât timp apar zvonurile astea? De doi ani de zile. Ăsta e bau-bau care a ajuns să-i convingă și pe aștia de la Bruxelles, că și acolo sunt tot felul de caraghioși care citesc și ei câte un titlu sau un rezumat de pe un site și le înghit”.

În legătură cu criticile prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, Tăriceanu a afirmat:

  • E un subiect pe care nu-mi place să îl discut, dar merită.
  • Din 2007, România a fost pe domeniul justiției obiectul unei monitorizări prin MCV special creat. Timp de 11 ani, rapoartele anuale ale echipei care funcționează în momentul de față sub autoritatea dlui Timmermans au spus că România a făcut progrese importante, dar mai trebuie să facă progrese în continuare. Noi am avut 4 borne la început pe care trebuia să le atingem, numai că noi ne apropiam de bornă, hop pleca și borna mai încolo.
  • De vreo trei ani, apar la suprafață niște informații de o gravitate fără seamăn, neîntâlnite în nicio țară europeană – protocoalele secrete, 110.000 de mandate de ascultare, nenorocirile făcute cu martorii forțați să declare, cu DNA de la Ploiești, Oradea, Brașov. În nicio altă țară nu găsim așa ceva. Pe de o parte rapoartele MCV spun că România a făcut progrese și la un moment dat ies la suprafață aceste elemente care reprezintă o cangrenă îngrozitoare în domeniul justiției.
  • Ce face dl Timmermans? Ar fi trebuit să-și pună cenușă în cap: e o gravă eroare a CE că nu a remarcat aceste grave derapaje. Cum să facă așa ceva, pentru că se discreditează el însuși, nemaivorbind de toată Comisia, care se face de râs și atunci dl Timmermans refuză să vadă aceste lucruri și alții de la nivelul instituțiilor europene.
  • Le-am spus și lui Juncker, și lui Timmermans. Dl Timmermans mi-a spus că activitatea serviciilor secrete nu cade în sarcina MCV.
  • Eu trag următoarea concluzie, că s-au făcut în felul următor aceste lucruri: s-au făcut cu cunoștința Comisiei, cu girul Comisiei și cu îndemnul Comisiei: băieți, băgați cărbuni și dați mai multe rezultate, dați-ne mai mulți condamnați, mai mulți anchetați. Cum să recunoască? Ar însemna sfârșitul carierei politice dacă lucrurile astea le-ar recunoaște.
  • Cum să nu le vadă? La Comisie primesc toate informațiile, ei primesc informații de la reprezentanța CE de la București, sunt informați de ambasadele țărilor membre, cred că au și alte surse care probabil sunt reprezentate de serviciile de informații, au posibilitatea să vină la fața locului să se informeze ca să-și facă o părere obiectivă.
Recomandari