SURPRINZĂTOR – Deputat PNL, ieșire virulentă: ‘Nu cred că este în măsură Kurz să emită păreri cu privire la mediul economic românesc’

Deputatul PNL Daniel Gheorghe lansează un atac dur la adresa cancelarului austriac Sebastian Kurz, care a sugerat, vineri, că măsurile anunțate de ministrul Finanțelor ar putea determina firmele austriece să își mute afacerile din România.

‘Timp de zeci de ani, firmele austriece au beneficiat de conditii preferențiale în România. Nu cred ca este in masura Sebastian Kurz sa emită pareri cu privire la mediul economic românesc. România este o țară care își poate gestiona interesele fără să i se indice din exterior ce si cum să facă cu economia sa. Orice afirmație a unui oficial străin cu privire la gestiunea politicilor publice nationale este complet neavenita si in afara normelor etice’, scrie deputatul liberal pe Facebook.

Sebastian Kurz a avertizat vineri că plecarea firmelor austriece din România înseamnă pierderea unui număr semnificativ de locuri de muncă, sugerând că Guvernul ar trebui să analizeze riscurile pe care le presupune seturi de masuri anunțat.

„Eu nu-mi fac griji pentru firmele austriece, deoarece ştiu ce firme austriece sunt aici în România şi au investit aici. Sunt firme mari cum ar fi OMV sau Erste Bank, firme care lucrează în multe state, România este o parte mai mică a activităţii. Ar putea să-şi strângă lucrurile şi să plece, dar în mod cinstit nu-mi fac griji pentru aceste firme”, a spus Kurz.

Oficialul austriac a afirmat că retragerea investitorilor înseamnă şi pierderea locurilor de muncă.

„Anumite modalităţi de stabilire a impozitelor influenţează preţurile finale la consumatori, deci eu zic, dar depinde de cum va decide Guvernul, cum va decide Parlamentul, că dacă cineva vrea să se gândească la binele mediului economic, atunci ar trebui, ar fi util să se gândească la nişte măsuri care nu doar sună bine, dar să fie efective, să nu se ajungă ca, în finalul zilei, oamenii să nu-şi mai permită nişte preţuri sau să nu se ajungă la pierderi de locuri de muncă pentru că unii din investitori au hotărât să strângă lucrurile şi să plece. Sau să nu se ajungă la situaţii în care, dacă cineva se gândeşte să investească în România, să se gândească de mai multe ori. România a avut o creştere economică foarte bună în ultimii ani, de 4 la sută, dar dificultăţi pentru oameni pot să apară”, a mai declarat cancelarul austriac.

Întrebat dacă astfel de măsuri vor duce la plecarea investitorilor din România, oficialul austriac a spus că aceste firme sunt libere.

„Nu sunt firme cărora Guvernul austriac să le spună ce să facă, sunt firme libere care sunt pe piaţa liberă şi decid personal. Piaţa lumii este mare.(…) Firmele respective nu sunt legate de activitatea dintr-o anumită ţară, sigur că o politică atrăgătoare atrage firmele şi investiţiile, dar dacă situaţia fiscală este nesigură, când se încearcă impunerea anumitor lucruri, se mai schimbă situaţia. Nu este un lucru pe care să-l decid eu. Eu mă gândesc mai mult la locurile de muncă, la oamenii care ar putea să-şi piardă sursa de venit dacă mediul bancar, în domeniul gazelor naturale se produc nişte efecte. Atunci când se ia o decizie, e bine să se ia în calcul şi ce se va întâmpla şi la sfârşitul zilei”, a mai afirmat Sebastian Kurz.

Loading...

Recomandari