„Sunteti niste hoti si trebuie sa va fie rusine”. Stenograme dintr-o sedinta furtunoasa, Tariceanu si Serban Nicolae au turbat de furie

0 52

Discutii dure au avut loc in sedinta conducerii Senatului, a doua zi dupa ce guvernul a adoptat OUG 13. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, si liderul de grup al senatorilor PSD, Nicolae Serban, au reactionat cu furie in fata reprosurilor reprezentantilor USR, Nicusor Dan si Cristian Ghinea.

„Sunteti niste hoti si trebuie sa va fie rusine”, le-a spus Nicusor Dan in fata celor doi reprezentanti ai puterii, potrivit unei stenograme publicate de Adevarul.

Domnul Serban Nicolae: Domnule presedinte, eu am fost pus intr-o situatie absolut inadmisibila de catre un grup de cetateni pe care nu-i cunosc. Am recunoscut pe domnul Nicusor Dan. Am mai recunoscut una sau doua persoane, pe domnul Ghinea. Am fost apostrofat cu cuvintele: „hotii“ si „sa va fie rusine“. Este o grosolanie pe care eu nu o accept nimanui, o acuzatie ca as fi furat sau ca as fi hot, este o abjectie in ceea ce ma priveste, este descalificanta. Am inteles ca s-au facut declaratii si in prezenta presei. Ele nu sunt conforme nici cu juramantul depus de parlamentari, nici cu statutul de parlamentari. Si vreau sa ramana inregistrata aceasta mentiune a mea, rezervandu-mi dreptul, in calitate si de avocat, sa actionez asa cum cred de cuviinta. Dar, din punctul meu de vedere, este un lucru absolut inadmisibil. Cine nu are sapte ani de acasa ar fi trebuit sa reuseasca sa-i recupereze pana la depunerea juramantului ca parlamentar.

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Multumesc. Domnul Ghinea.

Domnul Cristian Ghinea: Domnule Nicolae, cetatenii aceia erau niste parlamentari deputati si senatori…

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Domnule Ghinea, am o rugaminte. Aveti microfonul, apropiati-l sau vorbiti mai tare, aveti doua variante. Daca vreti sa va auzim, daca vreti sa vorbiti numai….

Domnul Cristian Ghinea: Am auzit. Tocmai, vorbesc mai tare si in microfon. Domnule Serban Nicolae, acei cetateni erau parlamentari alesi ai Romaniei, care veneau sa faca declaratii la presa.

Domnul Serban Nicolae: Nu vorbesc de declaratiile la presa, domnule Ghinea.

Domnul Cristian Ghinea: Lasati-ma sa termin

Domnul Serban Nicolae: Nu fiti las.

Domnul Cristian Ghinea: Eu nu v-am intrerupt pe dumneavoastra.

Domnul Serban Nicolae: Nu fiti las.

Domnul Cristian Ghinea: Eram de fata, si dumneavoastra ati reactionat foarte nervos…

Domnul Serban Nicolae: Adica? La ce?

Domnul Cristian Ghinea: ….aducand injurii catre cetateni.

Domnul Serban Nicolae: La ce am reactionat?

Domnul Cristian Ghinea: Nu stiu la ce ati reactionat.

Domnul Serban Nicolae: Aveti proprietatea termenilor?

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Am o rugaminte.

Domnul Cristian Ghinea: Nu am vrut sa deschidem acest subiect. Dumneavoastra l-ati deschis. (Discutii in sala.) Domnule Tariceanu, eu nu v-am intrerupt nici pe dumneavoastra, nici pe domnul Serban Nicolae.

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Am o rugaminte. Va rog numai. Ma scuzati ca va intrerup. Numai o clipa. Va dau cuvantul pe rand, dar va rog, haideti sa nu incepem un dialog de genul acesta, pentru ca atunci nu se mai intelege nimic. Si daca disciplina aici nu o respectam si nu ne respectam intre noi, imi pare foarte rau atunci, sigur ca trebuie sa ne gandim cum desfasuram in continuare aceste sedinte. Va dau cuvantul si va rog cat mai scurt pentru ca iesim din ordinea de zi.

Domnul Cristian Ghinea: Eu am incheiat. Remarc faptul ca nu ma lasati sa termin. Eu l-am lasat pe domnul Nicolae. A fost un schimb de replici la care domnul Serban Nicolae s-a purtat absolut badaraneste pe holurile Parlamentului.

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Domnule Ghinea, eu v-as ruga ceva. Masurati-va cuvintele. Intamplarea a facut ca eram alaturi de domnul senator Nicolae Serban. Eu am crezut ca este un grup de protestatari care este in vizita pe la Parlament si nicidecum de parlamentari. Daca dumneavoastra vreti sa le dati avalul colegilor mai tineri dupa ce ati ocupat demnitatea de ministru si credeti ca asa trebuie sa se comporte in Parlament, va spun clar ca faceti o mare greseala si va descalificati. Purtarea dumneavoastra este reprobabila si regretabila, nu a dumneavoastra personal acum, ci a colegilor dumneavoastra. Cred ca ar fi bine sa reflectati. Faceti, sigur, cum considerati, in functie de cultura politica pe care o aveti, de educatia pe care o aveti si procedati pe cale de consecinta.

Domnul Nicusor Dan: Cetatenii la care se refera domnul senator sunt colegii nostri din Grupul USR, deputati si senatori. Vreau doar sa se consemneze ca imi insusesc reprosurile pe care ei vi le aduc dumneavoastra, in intregime. Sunteti niste hoti si trebuie sa va fie rusine. (Aplauze.)

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Domnule Dan, vreau sa va intreb un lucru, aici de fata cu toti. Dumneavoastra indrazniti sa vorbiti, care ati primit finantari ilegale in campania electorala si indrazniti sa aruncati calificative la altii?! Mie mi-ar fi jena in locul dumneavoastra

Domnul Cristian Ghinea: Sa stiti ca asta este calomnie, domnule Tariceanu…

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Si va rog foarte mult, sa stiti ceva.

Domnul Cristian Ghinea: Asta este calomnie si v-ati iesit din rolul de presedinte al acestei sedinte.

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Eu am crezut ca odata cu intrarea in Parlament poate invatati ceva. Vad ca nu ati invatat nimic.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Domnule Ghinea, vreti sa intervenim toti sau ne respectam?

Domnul Cristian Ghinea: Domnul Tariceanu l-a intrerupt pe domnul Nicusor cu o opinie politica.

Domnul Ion-Marcel Ciolacu: Domnule, vorbeste presedintele Senatului.

Domnul Cristian Ghinea: Nu prezida la aceasta sedinta.

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Sa stiti ca veti fi tratat asa cum tratati pe ceilalti. Din punctul meu de vedere sunteti o mare deceptie, pentru ca am crezut ca aveti macar buna educatie si bunul simt. Vad ca nici acestea nu le aveti. Cultura politica zero, evident.

Domnul Nicusor Dan: Imi permiteti?

Domnul Calin-Constantin-Anton Popescu-Tariceanu: Nu va mai permit. Nu va mai permit, pentru ca daca este sa jigniti aici colegii din Biroul permanent, nu va mai permit. Eu conduc sedinta si am sa va dau cuvantul atunci cand cred eu de cuviinta. Da?

Recomandari