Suntem FURAȚI la facturi. Românii vor plăti mai mult, deși prețurile la energie sunt în scădere

0 44

Prețurile la energia electrică vor scădea tot mai mult în următorii ani, ca urmare a impactului surselor regenerabile, însă acest lucru nu se transmite la consumatori, din cauza creșterii subvențiilor pe care aceștia trebuie să le plătească. La fel și în domeniul gazelor naturale: în timp ce acestea se ieftinesc pe piața internațională ca urmare a ”războiului petrolului”, în România facturile cresc ca urmare a liberalizării pieței.

”Sunt câteva opinii care spun că, pe măsură ce penetrează regenerabilele, din ce în ce mai mult şi înlocuiesc alte tipuri de energie, datorită progreselor tehnologice în domeniul regenerabilelor, preţurile vor scădea”, a declarat Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), citat de News.ro.

Totuși, Lungu spune că există un paradox deoarece prețul scade pe bursele de profil, dar crește la consumatori. ”În momentul în care costul cu investiţiile ale regenerabilelor vor fi din ce în ce mai scăzute, este evident că preţul la energie va scădea. Aici suntem într-un paradox. Preţul pe piaţa en gros scade şi preţul la consumatorul final nu prea scade, ci chiar la nivel de Europa este în uşoară creştere”, a mai declarat el.

”E păcat să nu folosim şi energia regenerabilă. Şi atunci va fi o energie regenerabilă foarte ieftină noaptea, că noaptea bate vântul mai mult. Având posibilităţi de stocare, această energie va putea fi folosită a doua zi, să zicem. O energie care a fost mai mult sau mai puţin gratis noaptea, vin doar costurile de stocare. De aceea spun că sunt previziuni pe termen lung-scurt, probabil după 2030, când se termină şi la noi schema suport, vor fi preţuri mai scăzute la energie”, mai precizat Lungu.

Schema va fi modificată, urmează scumpiri

În schimb, Niculae Havrileț, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), a declarat că schema de susținere a energiei regenerabile va fi modificată, iar acest lucru ar putea însemna o creștere în facturi de anul viitor. ”Va exista o modificare a legii privind susţinerea regenerabilelor. Probabil că va fi o creştere sensibilă a suportului pentru certificatul verde, dar nu va fi una serioasă şi nu va putea depăşi 1-2% în preţul final, în cazul cel mai defavorabil”, a spus Havrileţ.

România susține energia regenerabilă printr-o schemă de subvenții în care populația și industria plătesc în facturi pentru energia verde. Mai exact, la fiecare MWh livrat în sistemul energetic, producătorii primind un anumit număr de certificate verzi. Acestea sunt apoi vândute furnizorilor de energie, care le introduc în factura finală a consumatorilor. România a redus drastic schema de subvenții pentru energia verde în anul 2013, la presiunea marilor consumatori industriali precum Alro sau ArcelorMittal, care amenințau că se relochează. Între timp, însă, producătorii de energie verde au ajuns să aibă mari pierderi, astfel că cer autorităților măsuri de sprijin.

Astfel, Ministerul Energiei a venit cu un proiect pentru modificarea legislației pentru creșterea sprijinului pentru energia regenerabilă de la 42 de lei pe fiecare MWh la 47 de lei în 2017, o creștere de 11,9%. Per total, însă, în factură prețul nu va crește cu atât de mult, pentru că într-o factură impactul energiei regenerabile este de circa 7%.

Concomitent, anul viitor este programată reprimirea de către producătorii de energie regenerabilă a certificatelor verzi amânate în anul 2013, ceea ce va conduce la noi presiuni în facturi.

În fine, tot anul viitor va fi finalizată și liberalizarea pieței reglementate, adică a celei în care sunt incluși consumatorii casnici. Totuși, aceasta nu va fi resimțită în facturi pentru că există ”o evoluţie pozitivă, favorabilă a preţului şi a cantităţii de energie care intră în piaţă”, potrivit lui Niculae Havrileț, șeful ANRE.

Subvențiile pentru reactoare

O altă schemă care s-ar putea găsi în facturile populației ar putea fi pentru susținerea investiției în Reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Statul negociază cu compania China General Nuclear Power Corp, însă investiția necesită 6,5 miliarde de euro. Investitorii chinezi vor garanții că își vor recupera banii și o rată de profit, astfel că solicită o schemă de sprijin. Statul dorește să folosească o schemă din Marea Britanie, numită ”contract pentru diferență”. Mai exact, autoritățile vor garanta un preț de preluare a energiei produsă de cele două reactoare. Compania mixtă româno-chineză va vinde electricitatea pe OPCOM, iar statul va acoperi diferența. În acest moment, prețul energiei pe OPCOM este de circa 40 de euro pe MWh, însă potrivit lui Radu Dudău – coordonatorul Strategiei Energetice a României – prețul necesar pentru ca reactoarele să devină productive este de 82 de euro pe fiecare MWh. Astfel, statul trebuie să acopere diferența. În acest moment nu se cunoaște oficial nici prețul necesar pentru reactoare, nici modul în care statul va acoperi diferența. Însă una dintre opțiunile discutate este ca aceasta să fie acoperită printr-o contribuție în factura la electricitate, într-un mod similar cum se face acum pentru energia regenerabilă sau pentru cogenerarea de înaltă eficiență.

Gazele de import au devenit mai ieftine decât cele interne

Aceeași poveste apare și în cazul gazelor naturale. În acest moment, importurile au ajuns circa 30% din consum, iar la iarnă ar putea ajunge la 40% din total, după ce gazele naturale de import au devenit mai ieftine decât cele din producție internă, după cum tot Niculae Havrileț, șeful ANRE, declară. ”Prețul gazelor de import este mai competitiv, iar furnizorii se îndreaptă spre această sursă. În momentul în care prețurile sunt mici, pot intra gaze până la 40% din import”, a afirmat Havrileț.

”Pentru trimestrul al patrulea din acest an, prețul de import a fost între 68 și 72 de lei pe MWh, iar pentru trimestrul unu, estimările pentru piața internațională indică un preț de 78 de lei pe MWh, ceea ce înseamnă, în comparație cu prețul gazelor înmagazinate din producția internă, o diferență de 20 de lei în favoarea gazului importat”, a mai spus președintele ANRE.

Gazele se ieftinesc la nivel internațional deoarece Gazprom, principalul furnizor al Europei, leagă prețul gazelor din contracte de cel al petrolului printr-o formulă. Cum prețul petrolului a scăzut de la 115 dolari pe baril în anul 2014 la 45 de dolari acum, și gazele naturale urmează același trend.

În acest moment, consumatorii casnici din România plătesc un preț de 60 de lei pe MWh la gazele naturale, prețul fiind înghețat pentru un an, până în aprilie 2017. După aceea, însă, gazele se vor scumpi pentru populație deoarece România și-a asumat în fața Uniunii Europene un calendar de liberalizare a prețurilor la gaze. Însă, dacă la electricitate liberalizarea se face prin achiziția de energie de pe bursa OPCOM, la gaze liberalizarea nu se face prin achiziția gazelor de pe piața liberă. Mai exact, se face prin creșteri de preț până la un nivel convenit. Mai mult, piața gazelor nu este deloc dezvoltată față de cea a electricității, pe bursele de profil tranzacționându-se doar cantități mici, astfel că prețurile sunt irelevante.

Ministerul Energiei propusese în această toamnă o serie de modificări ale legii energiei și gazelor, între care instituirea unei cote de export de minimum 40% pentru producători și furnizori. Guvernul a adoptat modificările, însă procentul nu. Acesta ar urma să fie adoptat prin Hotărâre de Guvern în această lună, însă momentan principala modificare adusă legii a fost posibilitatea de export a gazelor.

Recomandari