Sunt madra sa fiu romanca ! Vorbesc limba ta dar visez romaneste !

0 11

Astazi va prezentam mesajul Mariei Cristiana Tudose o romanca care locuieste in Italia. Ea este mandra ca este romanca si spune pe oriunde merge :” Romania nu inseamna doar hoti sau ticalosi.”

” Romania nu inseamna hoti sau ticalosi. Ne ascundem prin Balcani, avem o mare, care nu este doar un lac, avem traditii, dansuri populare, avem manastiri, campuri pline de flori si verdeata si oameni frumosi si luptatori care stiu ce inseamna munca adevarata.

In tara in care eu m-am nascut, tana generatie lupta pentru un viitor mai frumos, au absolvit facultati si nu au fost niste rasfatato, dau din coate printe obstacolele de zi cu zi pentru a le fi pe viitor mai bine. S-au obisnuit cu incercarile vietii, stiu ce inseamna compromisuri si s-au multumit intotdeauna cu cat era posibil.

Am crescut in spatele blocului, ai idee ce inseamna asta ? Aminitirile din copilaria mea au miros de paine calda, de pofta si de bucurie, ajungeam acasa cu jumatate din paine mancata. Am crescut cu mamaliga si branza, cu compot facut de mama, am fost crescuta simplu dar bine. Asa am devenit un om demn. Zambesc unui copil pe strada, ma ridic pentru ai ceda locul unui batran, spuna buna ziua si multumesc pentru ca asa am fost educata.

Dar stii ce imi place la tara mea ? Ca am crescut cu nimic, am invatat ce inseamna lipsurile, ce este educatia, am inteles ca din lipsuri trebuie sa facem totul, mereu am stiut sa o iau de la inceput, sa lupt si sa merg mereu inainte. Desi au fost momente in care ne-am revoltat, am plans si am crezut ca nu mai putem ca v-om ceda. Dar nu am facut-o.

Nu ne-a dat nimeni nimic, desi am fost judecati noi am plecat prin lume pentru siguranta celor dragi pentru ca ai sa aiba sansa sa nu se mai chinuie ca noi pentru a reusi. Nu am plecat de frica, am plecat pentru ca voiam ceva mai mult. Cineva m-a intrebat cum este sa traiesti intr-o tara straiana , raspunsul meu a fost unul din suflet” Vorbesc limba ta, dar visez romaneste”. Sufletul meu iubeste, respira si traieste romaneste. Cum as putea ascunde ceea ce sunt ? De ce sa imi fie rusine atunci cand spun ca sunt romanca ?

In Romania vei avea ocazia sa cunosti femei puternice, barbati modesti, multa saracie si spirit muncitoresc. Este adevarat nu suntem perfecti, dar cine este? Nu, noi nu traim in corturi traim la blocuri si la casa.

Nu, noi nu ne jucam cu, cutitele, ne jucam sotron. Si nici la scoala nu ne invata cum sa furam, ne invata matematica si probabil ca mai bine ca in multe tari. La scoala invatam pentru a putea iesi din saracie, doar asa avem o sansa daca citim, invatam si suntem demni.

Daca un roman fura asta nu inseamna ca toti o fac. Nu ma pune langa cel care nu are respect fata de oameni, care traieste doar in minciuna si isi traieste existenta doat pacalindu-i pe ceilalti. Nu fac parte dintr-o gramada, apartin unui popor. Tara mea are o istorie si din aceasta cauza si eu merit respect. Atat timp cat nu iti fac rau de ce sa nu ma respecti.

Nu suntem oameni rai, doar ca am invatat sa protejam ceea ce este al nostru pentru ca ne-au pacalit prea multi, ne-au facut de ras de prea multe ori.

Imi cer scuze daca v-am rapit prea mult timp dar voiam sa stiti ce inseamna Romania!

Acum uita-te din nou la mine, ti se pare ca sunt un om rau ? Imi reprezint tara, muncesc, invat, ma intretin, nu fur, imi vad de treaba mea si pretind sa nu fiu judecata pentru ca in fata Domnului suntem cu toti egali iar eu nu am de ce sa las capul jos.

Recomandari