SUNT ROMÂNII CARE MUNCESC ÎN STRĂINĂTATE “FIȚOȘI ȘI AROGANȚI”?

0 36

Chiar dacă majoritatea  românilor  care au plecat la muncă în străinătate nu au făcut-o pentru că au avut chef de ducă ci din nevoia strictă de a își întreține familiile și de a le asigura un viitor copiilor lor, tot mai mulți români care nu au călcat niciodată pe afară se grăbesc să-i judece.

Acum ceva timp mediul online și presa publicau cu litere de o șchioapă cum un magazin de telefonie mobilă din zona Moldovei a pus un afiș în care îi ironiza pe românii care muncesc în Italia și le explica că și-au uitat limba și folosesc „italienisme” pe care vânzătorii nu le înțeleg.

Ba chiar pe și respectabilul site pe care scriu au apărut articole în care românii care muncesc printre străini sunt “afară bondari și acasă armăsari”. Vezi Doamne, românii care sunt munciți și se comportă ca niște sclavi prin străinătate devin cheltuitori și aroganți când se întorc acasă ca să arate că sunt  “șmecheri”.

Mai mult, după alegerile din 2014, când românii din Diaspora s-au mobilizat într-un mod extraordinar și au schimbat practic, între cele două tururi de scrutin, soarta alegerilor din România, pe rețelele sociale au apărut mii de acuzații la adresa acestora. Românii furioși, susținători ai lui Victor Ponta, le-au explicat celor de afară că nu au dreptul să decidă ceea ce se întâmplă în România pentru că nu mai stau aici.

Și exemplele pot continua la nesfârșit, deoarece, din păcate, românii care nu au avut șansa să stea un pic prin străinătate nu pot înțelege mare lucru. Nu pot înțelege nici ceea ce se întâmplă în țările dezvoltate ale Europei, unde munca este plătită decent, și mai ales nu pot înțelege prin ceea ce trec românii care pleacă de nebuni să muncească afară. Nu au cum, pentru că trebuie să te simți cu adevărat singur, pentru a înțelege.

Departe de familie, departe de prieteni și de cele mai multe ori aruncat într-o comunitate care nu-i vorbește limba, românul care muncește afară a înțeles pe pielea lui ce înseamnă să-ți fie dor până și de țandra din gardul casei natale sau de banca de la blocul în care ai crescut.

Românii care nu au stat afară nu  cum să înțeleagă frustrarea românului din străinătate, frustrare că în țara lui lucrurile nu sunt așa cum ar trebui să fie, deoarece nu au un obiect clar de comparație. Iar dacă, de multe ori compatrioții noștri din diaspora se manifestă prea radical și vehement, această dispoziție izvorăște din dorința de a grăbi schimbarea în bine a României, schimbare care să le permită multora dintre ei să se întoarcă acasă, să muncească pe un salariu decent și să fie aproape de familie și prieteni.

În momentul în care românii din afară nu se vor mai exprima și nu o să-i mai vedem revoltați pe rețelele sociale sau prin vacanțe prin România, atunci o să ne fie dor să-i mai numim fițoși și aroganți. Pentru că lipsa lor va însemna că au renunțat la a mai crede într-o schimbare în România și că nu vor mai lupta pentru asta.

Recomandari