Suma exactă a jafului: 526 milioane de euro prejudiciul contractului Bechtel.

0 53

Prejudiciul adus statului în contractul cu Bechtel a fost de 526 de milioane de euro, potrivit unui raport finalizat de Ministerul Finanțelor la sfârșitul anului trecut și prezentat de Digi24. Raportul a fost trimis și la compania de autostrăzi și drumuri naționale, care este somată să recupereze banii.

„Nu știu ce mi se impută. Contractul a fost semnat în ședință onorifică la Guvernul României. A fost o înțelegere între Guvernul român și cel american. Urma să intrăm în NATO și Bechtel și-a exprimat disponibilitatea să ne sprijine”, a declarat la Digi24 Mihail Bașulescu, director general al CNADNR la data semnării contractului cu americanii de la Bechtel.

Întrebat la Digi24 dacă el crede că a greșit în vreun fel, Bașulescu a negat: „În niciun fel”.

Contractul cu Bechtel a fost încheiat în 2003, în timpul guvernării lui Adrian Năstase, și reziliat în 2013, când șef al CNADNR era Narcis Neaga, iar ministrul transporturilor era Dan Șova.

Statul român a plătit, până la momentul rezilierii contractului, aproape jumătate din suma convenită inițial, de 2,2 miliarde de euro, însă au fost construiți doar 60 de kilometri de autostradă din cei 410 kilometri proiectați ai Autostrăzii Transilvania (Brașov-Borș).

Recomandari