Studiu OMS: Monsanto și cancerul. Cât de mare este pericolul?

0 59

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a lansat un avertisment, în urma unui studiu realizat deInternational Agency for Research on Cancer (IARC), legat de erbicidul Monsanton numit Roundup, produsul cu cea mai largă folosire în lume pentru exterminarea buruienilor, informează publicaţia The Guardian.

Erbicidul conţine glifosat, un compus care poate fi cancerigen – mai exact, ar putea provoca limfom de tip non-Hodgkin. Compusul a fost clasificat de IARC drept „probabil cancerigen pentru oameni”. Comunicatul organizaţiei arată că există oarecare dovezi (chiar dacă puţine) că glifosatul este cauzator al afecţiunii mai sus menţionate. Dar reprezentanţii Monsanto au declarat că nu există date ştiinţifice care să susţină concluzia transmisă de OMS şi a cerut organizaţiei să explice rezultatele studiului.

Consecinţele glifosatului asupra hranei au fost dezbătute pe larg în SUA, spre exemplu, recent şi îngrijorările stârnite în rândul opiniei publice în legătură cu acest produs au contribuit la apariţia legii privind etichetarea corespunzătoare a alimentelor modificate genetic, în Vermont, anul trecut. Guvernul SUA, însă, consideră produsul nedăunător. Erbicidul menţionat este folosit în special pentru culturi de soia şi porumb, care sunt modificate genetic pentru a nu fi afectate de către substanţele chimice.

Raportul OMS susţine că urme ale erbicidului au fost detectate în mâncare, apă şi aer, după împrăştierea acestuia. Totuşi, spune acelaşi raport, produsul nu este folosit intens lângă aşezări umane, unde mulţi oameni ar putea fi expuşi acestuia. Raportul dat publicităţii de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii se bazează pe o serie de studii din SUA, Canada sau Suedia, publicate din anul 2001 încoace.

Sursa: totb.ro

Recomandari