STUDIU Brânzeturile din hipermarket, o combinație canceroasă de amidon, clorură de calciu, nitrat de sodiu și natamicină

0 16

Brânzeturile ambalate din hipermarketuri sunt adevărate bombe calorice, fiind îmbuibate cu aditivi alimentari dintre cei mai periculoși. Din compoziția lor nu lipsesc amidonul, clorura de calciu, nitratul de sodiu sau natamicina, arată cel mai recent studiu făcut de Asociația Pro Consumatori (APC).

Concret, reprezentanții asociației au achiziționat 34 de tipuri de brânzeturi din marile lanțuri de magazine, pentru a vedea ce aditivi alimentari folosesc producătorii în sortimentele de brânză care ajung pe mesele românilor.

Potrivit studiului, amidonul este utilizat în rețeta unor sortimente de brânză mozzarella, inducând în eroare consumatorii, care cred că acest tip de brânză se obține strict din lapte, fără adaosuri de altă natură.

De asemenea, inspectorii au depistat, pe baza analizei etichetelor că natamicina, E235, este folosită în unele sortimente de brânză maturată cu pastă semitare. APC arată, în studiu, că natamicina poate avea efecte adverse precum grață, vomă, diaree și chiar iritarea pielii.

Cum pun producătorii în pericol sănătatea populației

Un alt aditiv care se utilizează în compoziția brânzeturilor de pe piață este E 1105, realizat din proteine extrase din ouă, care poate provoca, la rândul său, reacții alergice.

De asemenea, clorura de calciu, adică E 509, este și ea utilizată în unele sortimente de cașcaval, ca potențator de arome, agent de întărire și acidifiant. De departe, nitratl de sodiu pare să creeze cele mai multe probleme, după cum afirmă specialiștii APC, studiile arătând că există riscuri cancerigene asociate cu acest aditiv alimentar.

„În ultimii ani asistăm la un proces de „denaturare legală” a brânzeturilor din cauza vidului legislativ din acest domeniu, fapt care a dus atât la prejudicierea economică a producătorilor onești, proces care a culminat, în unele situații, chiar cu dispariția acestora, cât și la o afectare a intereselor economice ale consumatorilor, punându-le acestora chiar sănătatea în pericol”, a declarat profesorul Costel Stanciu, președintele APC.

În ceea ce privește cașcavalul de pe piață, APC România afirmă că acesta conține, la rândul său, mulți aditivi alimentari. „Cu totul grave sunt lactatele „fără lapte”, „brânza de cauciuc” și alte „creații” care, dacă s-ar vinde cu informarea corectă și la prețul corect, nimeni nu ar avea ceva împotriva lor. Dar când aceste produse sunt vândute ca produse din lapte și sub denumiri bine conotate în mentalul colectiv, avem de-a face cu falsuri grosolane”, afirmă specialiștii APC România.

Recomandari