Stenograme. Kovesi o pune la punct pe Adina Florea, de la Secția Specială. „Nu înţeleg de ce procedaţi aşa. Am fost chemată într-un dosar şi îmi spuneţi acum de …”

0 59

Laura Codruța Kovesi a fost chemată joi la Secția Specială înființată de PSD pentru audieri într-un dosar dar a fost pusă sub acuzare în alt dosar, încâlcindu-i-se dreptul a apărare. „Nu se poate să o chemi astăzi, să o pui sub învinuire într-un dosar despre care nici măcar nu știa nimic, să nu-i dai timp să-l studieze, să afle despre ce este vorba”, spune fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean..

Postul România TV a prezentat joi seară o stenogramă din timpul audierii, o discuţie pe care Laura Codruţa Kovesi ar fi purtat-o cu Adina Florea când a aflat că i s-a pregătit un alt dosar, informează Adevarul. 

Laura Codruţa Kovesi: „Nu am fost citată pentru acest dosar, doamna procurer!“
Adina Florea: „Vă rog să rămâneţi în birou, aveţi aici acuzaţia că aţi coordonat un grup infracţional organizat în DNA. Uitaţi procesul verbal pentru învinuire“.

Laura Codruţa Kovesi: „Nu înţeleg de ce procedaţi aşa. Am fost chemată într-un dosar şi îmi spuneţi acum de alt dosar. Trebuie să văd dosarul şi să iau la cunoştinţă ce este în el. Vreau să ştiu în ce constau faptele. Nu înţeleg care este urgenţa“.

Adina Florea: „Acest lucru nu mă priveşte“.

Augustin Zegrean, fost președinte al Curții Constituționale, citat de digi24.ro.: „În țara asta nu este pedepsit hoțul, este pedepsit cel care prinde hoții, după principiul că „nicio faptă bună nu rămâne nepedepsită”. Trecând la ce am auzit că spune doamna procuror-șef european, sigur că nu este în regulă. Dacă este o plângere împotriva ei, procuratura trebuie să o verifice, să o cerceteze și să dea o soluție. Dar trebuie să îi respecte drepturile procesuale.

Nu se poate să o chemi astăzi, să o pui sub învinuire într-un dosar despre care nici măcar nu știa nimic, să nu-i dai timp să-l studieze, să afle despre ce este vorba.

Dacă este așa cum a povestit, (i se aducea câte un act incomplet din când în când, într-un birou – n.red.), asta nu-i anchetă, asta e tortură. Trebuie să meargă acolo cu un avocat. Avocații știu când se fac abuzuri în anchete și știu cum să le stopeze.

Doamna Kovesi cred că a mizat pe buna credință a procurorilor, dar se pare că nu este așa. Dacă vor să-i arate cât pot să fie ei de tari și de puternici… nu așa se procedează. Mai ales cu un om care a fost atâția ani procuror și șef de procurori. Ea are posibilitatea să se apare cu un avocat, singură nu va reuși. Nimeni nu poate să învingă singur sistemul.

Cât despre funcția de procuror-șef european, cred că această anchetă de fapt o ajută. Ați văzut că cei mai mulți dintre parlamentarii europeni sunt de partea ei, marea majoritate a presei europene și mondiale la fel, a primit o decorație de la universitate mare în lume (Harvard – n. red.). Toată încercarea de a o compromite a avut un efect invers. Se știe în Europa ce se întâmplă aici. Nu mai poți să păcălești pe nimeni.”

Recomandari