Spital model! Fiecare pacient primește această trusă unică în unitatea medicală a unui orășel din Romania!

0 62

În ciuda scandalurilor legate de infecții intra-spitalicești, un spital destul de mic din Romania poate fi un model pentru marile spitale. Spitalul Județean de Urgență Zalău este cel în care medicii, ajutați de specialişti din Marea Britanie, au un sistem de dezinfectare care începe de la codarea după culori a lavetelor folosite la diverse proceduri până la sterilizarea instrumentarului medical într-o staţie specială, unică în ţară, informează Digi 24.

Fiecare pacient, folosește o trusă medicală unică.

Un medic oftalmolog afirmă că de când instrumentarul se foloseşte pe un singur pacient, în spital nu a mai fost înregistrată nicio infecţie de plagă chirurgicală.

„Dacă astăzi am avut 10 operaţii de cataractă, am avut zece truse sterilizate, curate. Deci nu există risc să fie contaminate. Noi nu venim în contact cu instrumentele,” spune Viorica Ţurcaş, medic primar oftalmolog.

Trusele medicale sunt curăţate, sterilizate şi resigilate într-o stație de sterilizare după o singură utilizare. Se merge după model britanic. Instrumentarul folosit este adus în cutii roșii la camera murdară unde este verificat și pus în mașinile de spălat. Când procesul este gata, trusa medicală ajunge la camera curată unde se lucrează ca în blocul operator.

Instrumentarul medical ajunge în final în aparate cu abur sub presiune unde este sterilizat. Este mai apoi etichetat și pus în cutii albastre. Chiar dacă spitalul cheltuie mai mult cu acest sistem de termodezinfecţie, care se face la 134 de grade Celsius, economiseşte pe partea de achiziţii de dezinfectanţi.

Pentru fiecare ciclu de sterilizare, facem un test cu Bacillus stearothermophilus ce e considerat baciulul cel mai rezistent. Testarea o facem zilnic, până acum n-am avut probleme,” declara Ramona Marincaş, director de îngrijiri.

Unitatea medicală a colaborat cu o asociaţie de prevenire a infecţiilor nosocomiale din Anglia care a și asigurat cele 450.000 de lire sterline necesare proiectului.

„Este foarte important ca instrumentele medicale să nu fie folosite la mai mulţi pacienţi, dacă e folosit pe unul, să nu fie folosit pe al doilea. Iar cei de aici din Zalău sunt foarte atenţi la acest lucru, iar secţia lor de sterilizare este la fel de bună ca oricare din UK,”afirma Carole Hallam, director adjunct Infection, Prevention and Control.

 

Sursa: digi24.ro

Recomandari