Spagoveanu pierde în instanţă. Accesul liber al românilor la toate pelerinajele rămâne restricţionat

16

Arhiepiscopia Tomisului a primit, miercuri, o lovitură grea din partea magistraţilor Tribunalului Constanţa, care i-au respins cererea de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă prin care se interzice participarea la pelerinaje a cetăţenilor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile unde au loc astfel de activităţi, relatează Agerpres.

Totuşi, decizia instanţei nu este definitivă.

Cu o zi în urmă, înainte să intre în sala de judecată, Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a afirmat că obiectivul său este oprirea unor “exagerări” sau “abuzuri” şi apărarea drepturilor constituţionale privind libertatea de exprimare şi religie.

“Vrem ca astăzi să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 şi pe 30 noiembrie. De asemenea, iată, aceste restricţii prin care creştinii nu au voie să intre în biserică nu sunt fireşti. Acest virus atacă mai ales plămânii. Noi trebuie să-i îmbolnăvim de plămâni? Eu simt nevoia să-i apăr. Ca păstor îmi apăr turma cea cuvântătoare, oamenii de credinţă. Credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să fie în biserică.

Sunt drepturile noastre constituţionale, drepturile omului de asemenea specifică că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim nişte exagerări, ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt, ca să putem să ne întâlnim datele credinţei noastre. Avem dreptul acesta şi prin Constituţie, şi prin Carta drepturilor omului, astfel încât trebuie să ni se pună nouă dreptul la libertate care ne-a fost îngrădit”, a mai susţinut Teodosie.

În perioada pandemiei de Covid, Teodosie a atras asupra sa un val de critici dure după ce a împărtăşit mai mulţi copii cu aceeaşi linguriţă şi după ce a organizat o slujbă specială în noaptea de 26 spre 27 mai şi i-a chemat pe credincioşi să vină să ia lumina Învierii pe care nu au luat-o de Paşte.

Reamintim că în noaptea de Înviere, cetăţenii nu au putut merge la biserici pentru a evita riscul transmiterii intracomunitare a coronavirusului. Între timp, starea de urgenţă s-a terminat, dar autorităţile atrag atenţia că este încă pandemie şi fac apel la distanţare socială pentru a evita apariţia unor noi focare de infecţie.

Recomandari