„Somnul rațiunii naște monștri”! Rectorul Universității Babeș-Bolyai, afirmații șocante la adresa generației „Google”, „Facebook” și „SMS”

0 10

Ioan Aurel Pop, rectorul Universității Babeș-Bolyai din Cluj, a facut o serie de afirmații șocante la adresa tinerilor din ziua de azi, numindu-i generației Google”, „Facebook” și „SMS”, totul într-un articol de pe amosnews.ro.

„Sunt oameni, în general, inteligenți, dar cu inteligență canalizată spre scopuri controlate de o elită malefică. Elita clasică a acestei lumi pare abulică, ametită, adormită, fără nerv și fără vointă. Aici nu este vorba despre conflictul dintre generații, nici despre mitul vârstei de aur, nici despre nostalgia tinereții, ci de realism. Am fost avertizați demult că «somnul rațiunii naște monștri». Nu demult, am văzut ciocane distrugând statui mesopotamiene sau bombe nimicind Palmyra! Ar fi bine să veghem cu toții că toate admirabilele descoperiri și invenții ale lumii contemporane să servească omului creativ și creator, omului cercetător și omului moral, nu omului-robot, distorsionat și manipulat”, a scris rectorul.

„Noi numim printr-o convenție viața oamenilor de odinioară trecut. De fapt, trecutul a fost, pentru cei care l-au trăit, viață intensă prezentă. Până la urmă, toată viața oamenilor devine trecut, orice am face noi și oricum am încerca să ocolim acest curs. Prezentul durează o clipă și apoi devine trecut, viitorul este mereu incert, dar ajunge și el prezent și apoi trecut, astfel încât, iremediabil și reversibil, dimensiunea cea mai lungă și mai certă la care avem acces (limitat, e drept) este trecutul. Ca urmare, dragostea pentru trecut înseamnă dragoste de viață, iar cunoașterea trecutului este cunoașterea vieții. Aceasta nu înseamnă deloc – cum observa demult o Doamnă a spiritului universal, Marguerite Yourcenar – că trecutul este o vârstă de aur. Nu, fiind viață, trecutul poate să fie frumos și sublim, urât și rușinos sau, pur și simplu, oarecare. A-l cunoaște este o necesitate, iar a-l ignora poate deveni o catastrofă”, a completat Ioan Aurel Pop.

Recomandari