Sociolog: iata cine este publicul Antena 3. De ce PNL si USR nu au nimic de castigat mergand in emisiunile lui Gadea

Sociologul Barbu Mateescu explica intr-o ampla postare pe Facebook din cine este format acum publicul postului Antena 3, atragand atentia in incheiere ca reprezentantii partidelor de Opozitie nu au nimic de castigat daca se compromit aparand in emisiunile acestui post.

„A te duce la Antena 3 nu iti aduce niste avantaje certe, dar poate reprezenta – dupa cum s-a descoperit – un imens scandal de PR. Sunt de cinci ori mai multi votanti USRPLUS decat telespectatori ai lui Gadea”, concluzioneaza Mateescu.

Postarea integrala a sociologului:

Toata discutia privind prezenta unui politician sau altuia la Antena 3 trebuie completata, as zice eu, cu ceva. Si anume identitatea grupurilor care se uita la Antena 3.

Vorbim in primul rand de un grup de oameni cu varsta peste 55 de ani. In 2012 erau 59% din audienta postului. Acum sunt 82%. Trei cincimi din acesti 82% au peste 65 de ani si mai participa probabil la acest ciclu electoral si gata. Ei sunt generatia care a luat un sut in dinti de la istorie. In anii ’90 s-ar fi putut adapta dar economia era terci.

In 2007 s-a intrat in UE dar pentru ei era prea tarziu. Nu ma satur sa explic ca Romania a pierdut al treilea razboi mondial, unul economic, alaturi de celelalte tari comuniste; aceasta generatie sunt echivalentul soldatilor traumatizati din transeele primului razboi mondial care rataceau suparati si indignati prin Germania anilor ’20.

Pana si dilemele sunt aceleasi: „pentru ce-am trait? de ce e tara asta altfel de cum o vreau eu? de ce nu primesc respect?”

Pot vota ei la furie altceva decat partidul indicat constant de postul lor de televiziune favorit? Teoretic da. In practica nu mi-as tine respiratia, sunt educati de ani de zile sa perceapa lucrurile si partidele noi intr-un anume fel. Cu o picatura nu schimbi marea. O emisiune anti-USRPLUS sau anti-USR si s-a revenit la programul obisnuit.

Are USRPLUS sau USR, daca doriti sa detaliem, o perspectiva, niste mesaje pentru ei? Nu cred.

Exista un segment in aceasta generatie care e atat de furios si anti-sistem si anti-coruptie ca nu rezoneaza la mesajele resentimentare, anti-prezent si anti-viitor ale PSD, dar am dubii ca oamenii astia se uita la Antena 3 ca sa se informeze cu privire la politica.

(Nu vreau sa dau impresia ca aceasta generatie se uita toata la Antena 3. Romania are 5 milioane de pensionari, la Antena 3 se uita cam 300 de mii, adica 6%. Daca vrei sa dai un mesaj pensionarilor, pe 94 din 100 nu-i prinzi venind la A3).

Al doilea grup sunt membrii de partid. PSD, PNL, etc. Se uita la TV ca sa afle ce sa zica familiei, colegilor de munca, organizatiei, angajatilor, prietenilor. Sunt un public versat si pragmatic. (Daca esti fan Inter de 20 de ani poti sa identifici ce si cum face bine Juventus sezonul asta fara sa treci prin crize existentiale). Electoral sunt irelevanti, optiunile de vot nu li se schimba printr-o emisiune TV.

Al treilea grup sunt votantii fara responsabilitati in partide si care urasc Antena 3. Prezenta in studio pentru ei e un malus, nu un bonus („te-ai murdarit si tu!”).

In 2012 al doilea si al treilea grup cumulate erau cam 150 de mii de persoane. Acum sunt 70 de mii. Romania TV si Facebook au rontait Antena 3.

Insumand lucrurile de mai sus, a te duce la Antena 3 nu iti aduce niste avantaje certe, dar poate reprezenta – dupa cum s-a descoperit – un imens scandal de PR. Sunt de cinci ori mai multi votanti USRPLUS decat telespectatori ai lui Gadea.

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More