Slugi sau Judecatori! CCR, in fata recidivei pentru favorizarea lui Dragnea

CCR ar putea decide astazi sa-l scape pe Liviu Dragnea, dar si pe multi alti infractori de condamnarile pentru coruptie pronuntate de completurile de 3 ale ICCJ care nu au fost declarate explicit ca specializate pe coruptie. Adica o reeditare a facaturii care a dus la dinamitarea completurilor de 5 ICCJ cu care CCR l-a scapat pe Dragnea de completul total neconvenabil care urma sa-i judece apelul in cazul Bombonica.

Daca dupa doua amanari, CCR va admite sesizarea formulata de Florin Iordache, in conditiile in care ea insasi face obiectul unei sesizari a CCR, ar insemna ca procesul lui Dragnea se va relua de la punctul zero al primei instante, nu numai cu indepartarea substantiala a unei solutii, ci si cu un mare risc de implinire a prescriptiei, mai ales daca modificarile Codului penal vor intra in vigoare.

Primele doua amanari au fost impuse de trei judecatori – Stanciu, Morar si Minea, situatie care se poate repeta pentru ca, potrivit Legii 47, daca minimum trei judecatori cer amanare, ea este obligatorie, presedintele urmand sa stabilesca doar data noului termen.

Presiunea e mare. Nu doar pentru ca apelul lui Dragnea se apropie si el de final, ci mai ales pentru ca la CCR se apropie si mai vertiginos de schimbarea de componenta. Primul care va iesi este chiar raportorul in cazul completurilor de 3, judecatorul Petre Lazaroiu, unul dintre cei mai mari sustinatori ai cauzelor PSD, inclusiv acesta, desigur.

Daca pana pe 9 iunie, cand se termina mandatul dlui Lazaroiu si incepe cel al prof. Simina Tanasescu, decizia nu e luata, cauza se repune pe rol si este rejudecata in noua componenta.

Exista informatii in spatiul public ca doi dintre judecatorii care se pregatesc sa plece ar urma sa primeasca de la PSD alte functii. Pentru competenta lor, desigur. Si ce dovada mai serioasa de competenta decat sa duci la capat speta care-l scapa pe Dragnea? Sau de incompetenta, daca nu duci speta la bun sfarsit?

Dar CCR ar trebui sa fie sub o presiune chiar mai mare pentru ca devoalarea pozitiei sale de anexa a PSD a devenit oficiala in lumea civilizata.

In recenta scrisoare trimisa de Frans Timmermans autoritatilor de la Bucuresti, CCR este pentru prima data acuzata in clar, cu subiect si predicat ca a intervenit asupra justitiei:

„The impact of these changes would be aggravated further by any legislation to allow extraordinary appeals in cases affected by the Constitutional Court ruling on panels of the High Court of Cassation and Justice, which in itself amounts to an interference in the independence of the judiciary and could affect the effective protection of the financial interests of the EU”, scrie Ioana Ene Dogioiu in Ziare.com

Loading...

Recomandari

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. AcceptRead More