Singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit. Este uluitor ce vrea să facă acolo. O poveste de viață pentru toți românii. Așa da:

0 24

Un om de afaceri din Valea Jiului este singurul român care a cumpărat satul în care a copilărit, din Munții Apuseni, pentru a-l sal­va de la pieire, și vrea să facă aici o mini-stațiune ecologică.

Satul Roşia se află la graniţa dintre judeţele Hunedoara şi Alba, în Munţii Metaliferi. Aproape tot satul a fost părăsit în anii 80, iar astăzi a mai rămas doar cu un singur locuitor: un bătrân de 77 de ani.
Restul s-au dus la omul de afaceri și l-au convins să le cumpere pământurile. Așa se face că Părău s-a trezit cu 300 de hectare de teren şi case. Cumpărase tot, mai puţin o gospodărie în care trăieşte Aron Truţă, singurul locuitor al satului până acum un an.

„Pentru început, o să fac 10 case în satul turistic. De fapt, vreau să fie o întoarcere în timp, pentru că obiceiurile de acum 100 de ani care s-au păstrat sunt aproape identice cu cele ale dacilor. Fiecare casă are o poveste, iar turiştii o pot afla. Vreau ca turistul când intră în cămară să găsească tot ce aveau în sat pe vremuri”, a explicat Emil Părău, conform mesagerulhunedorean.

Emil Părău este este considerat, totodată, „părintele” staţiunii Straja, din Munţii Vâlcan, unde a construit şi tunelul celor 365 de sfinţi. Bisericuţa din lemn, alături de Crucea Eroilor şi tunelul pictat sunt unele dintre cele mai frumoase simboluri ale staţiunii.

De numele lui Părău se leagă, însă, şi numeroasele cruci şi monumente dedicate eroilor români, aşezate pe mai toate culmile munţilor Apuseni. Cel mai recent este Memorialul Pri­mului Război Mondial, amplasat la cota 1612 din Pasul Vâlcan. Locul ales pentru amplasarea Memorialului nu e întâmplător: aici se află prima palmă de pământ românesc din Ardeal, eliberată de ostaşii români, în luptele din Primul Război Mondial. Tot aici sunt şi pădurile cu năluci care-şi caută casa. Ostaşi-fantome, pe care oamenii îi întâlnesc prin păduri.

Recomandari