In sfarsit ne-am apucat de munca! Dacian Ciolos: Actiunea de combatere a defrisarilor ilegale au dus la 1000 de dosare penale si 50000 de metri cubi de lemn confiascati.

0 54

Miercuri a avut loc ședința săptămânală de guvern la Palatul Victoria. În alocuțiunea ținută presei în deschiderea ședinței, premierul Dacian Cioloș a vorbit despre măsurile luate pentru prevenirea activităților ilegale din domeniul silvic.

„La mijlocul lunii august am cerut ministerului de Interne, ministerului Mediului și ANAF să declanșeze un proces de controale complex și coordonat pe toată filiera industriei lemnului, de la tăiere la comercializare, sa controlăm legalitatea exportării și circulației masei lemnoase.

Acest control a început la mijlocul lunii august s-a finalizat la sfârșitul lui septembrie, dar am cerut să fie prelungit și în luna octombrie.

Acum la sfârșitul lui octombrie am putut trage câte concluzii și vă dau doar câte cifre. Au fost desfășurate circa 55.000 controale care s-au terminat cu aproape 1000 dosare penale. Au fost descoperite peste 2500 de infracțiuni pe Codul Silvic și s-au dat circa 6000 de amenzi, de asemenea s-au confiscat circa 50 000 metru cub de material lemnos, ceea ce e de trei ori mai mult decât într-o perioadă normală de controale.

Aceste controale intensificate au arătat că într-adevăr sunt probleme care vor trebuie clarfificate și prin modificarea legislației pentru mai multă vigoare din parte legii, dar și cu o activitate mai intensă  de controale.

O să rog Ministerul Mediului să vina cât mai rapid cu clarificări chiar legislative pentru a ne asigura că putem pune la dispoziție destul lemn de foc pentru populație, pentru că unul din rezultatele acestor controale intense este că dacă în trecut o parte din lemnul de foc se pare că provenea și din surse ilegale, acum datprită acestor controale a scăzut disponibilatatea pe piață a lemnului de foc și atunci aș vrea să luăm măsurile legale pentru a crește această disponibilitate” a precizat Dacian Cioloș.

Dacian Cioloș a prezentat rezultatele măsurilor luate pentru combaterea defrișărilor: 55.000 de controale care au dus la aproape 1000 de dosare penale pentru infracțiuni pe Codul Silvic

Recomandari