Recomandările imperative ale instituțiilor europene nu-i interesează pe cei din guvernarea borfașilor: jihadul anti-justiție merge mai departe.

Comisia juridică a Senatului a amânat astăzi, pentru a doua oară, și tot cu o săptămână, votul privind cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a lui Călin Popescu Tăriceanu. Acesta este acuzat că a luat mită 800.000 de dolari în dosarul licențelor Microsoft.

Dintre cei 11 membri ai Comisiei, șase sunt de la PSD (inclusiv președintele Robert Cazanciuc) și unul de la ALDE, deci coaliția de guvernare are controlul absolut. Ceilalți membri ai Comisiei sunt de la PNL (2), ALDE (1) și UDMR (1).

Citeste si:

Deși DNA a solicitat ridicarea imunității lui Tăriceanu pe 7 noiembrie, Senatul – condus chiar de Tăriceanu – n-a făcut practic niciun pas în direcția aplicării justiției. Pare o tragere de timp deliberată, dat fiind că faptele de care este acuzat Tăriceanu s-ar putea prescrie la sfârșitul anului dacă nu va începe urmărirea penală.

Președintele Comisiei, Robert Cazanciuc, a oferit explicații penibile: „Ieri (luni), avocatul domnului Tăriceanu a depus note scrise în apărare, un material destul de consistent. Colegii mei nu au reuşit să vadă acest material în totalitate. De asemenea, am primit ieri şi astăzi mai multe cereri de studiere a dosarului de către senatori care nu sunt membri ai Comisiei juridice. În consecinţă, am hotărât să trimitem Biroului Permanent aceste solicitări, cu recomandarea de a permite colegilor senatori, nemembri ai Comisiei, să poată studia dosarul în cadrul Comisiei juridice după o procedură de confidenţialitate. (…) De asemenea, în acest interval, colegii mei vor studia notele trimise în apărare de domnul Tăriceanu. Practic, dezbaterea pe fond o vom face săptămâna viitoare”.

Termenul de prescripție e de 10 ani. Suntem la 9 ani și 11 luni

Conform G4Media, dosarul de luare de mită al lui Tăriceanu s-ar putea prescrie la sfârşitul acestui an, întrucât luarea de mită se prescrie după 10 ani, iar șeful Senatului este acuzat de DNA că „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aproximativ 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece”.

Cursul prescripției poate fi întrerupt doar dacă procurorii apucă să-l pună sub acuzare în interiorul termenului de 10 ani. Dar punerea sub acuzare e posibilă doar dacă Senatul îi ridică imunitatea.